Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Preventivní projekt cílí na bezpečnost na stadionech

KRAJ VYSOČINA: Chci fandit… NE se bát! 

Policisté v současné době realizují nový projekt Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, který je zaměřen na bezpečnost při sportovních utkáních. Projekt nese název: Chci fandit… NE se bát! Policisté antikonfliktního týmu předávají návštěvníkům sportovních zápasů kartičky s obsahem informací motivující fanoušky k netolerování protiprávního jednání. Projekt podpořilo Ministerstvo vnitra České republiky v rámci podaného projektu vnitroresortního programu prevence kriminality.

Prioritou projektu je oslovit fotbalové i hokejové fanoušky a připomenout jim, že bezpečí na stadionech je naším společným cílem. Název projektu vychází ze snahy dosáhnout toho, aby na sportovní utkání mohly se svými rodiči chodit i malé děti, a to bez obavy, že se stanou svědky nějaké agrese nebo násilí. Mezi trestné činy, ke kterým v rámci sportovních utkání dochází, patří ublížení na zdraví a výtržnictví. Navíc se stává, že případný agresivní fanoušek zraní při násilném jednání náhodného návštěvníka sportovního utkání, pro kterého se pak zábava rychle změní na velmi nepříjemný zážitek. Dále chtějí policisté fanoušky upozornit, aby si dobře hlídali své věci, byli obezřetní a neřídili vozidla pod vlivem alkoholu a drog. V rámci projektu „Chci fandit… NE se bát!“ vznikly dva druhy kartiček s obrázkem na jedné straně a na druhé obsahující shrnutí důležitých preventivních rad a informací. 

Jako realizátory projektu jsou policisté antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří jsou přítomni na fotbalových a hokejových utkáních, která jsou vyhodnocena jako riziková. Tým na Vysočině vznikl v roce 2010 a tvoří ho třináct policistů z různých útvarů a územních odborů napříč krajem. „Naším základním úkolem je při nasazení při sportovních utkáních prostřednictvím komunikace předcházet agresivnímu jednání osob,“ řekla kpt. Mgr. Miroslava Holubová, koordinátorka antikonfliktního týmu na Vysočině. Jak dále dodala, tito policisté mimo jiné také občanům předávají informace, které jsou pro ně důležité, a upozorňují je na rizika a situace, kdy hrozí překročení hranice protiprávního jednání. Vzhledem k činnosti, kterou antikonfliktní tým vykonává, je tak pro něj preventivní oblast velmi blízká. Kartičky s projektem „Chci fandit… NE se bát!“ již členové antikonfliktního týmu rozdávali v rámci svého nasazení při hokejovém utkání a v jeho realizaci budou pokračovat. Projekt byl ze strany ministerstva vnitra podpořen finanční částkou ve výši pět tisíc korun.  

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

11. listopadu 2019  

vytisknout  e-mailem