Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Preventivní přednášky na základních a středních školách v Libereckém kraji

KRAJ - Policisté přednášejí na základních a středních školách o trestní odpovědnosti mladistvých v souvislosti s návykovými látkami. 

Prevence kriminality je nedílnou součástí práce Policie ČR. V Libereckém kraji policisté navštěvují mateřské, základní a střední školy a jiná zařízení pro děti s preventivními programy, které jsou určeny pro danou věkovou skupinu. Pro děti ve věku od 13 do 18 let jsou přednášky zaměřeny na trestnost mladistvých, zneužívání návykových látek a kybernetickou kriminalitu.

Od 15 let jsou již děti trestně odpovědné. Většina dětí nemá často povědomí o skutečnosti, že se dopouští protiprávního jednání, za které jim hrozí trest, který někdy může ovlivnit i jejich budoucnost. Jedním z problémů mládeže je protiprávní jednání spojené s užíváním návykových látek jako tabák, alkohol a drogy.

2Krajské ředitelství policie Libereckého kraje, za finanční podpory odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR v rámci vyhlášeného resortního Programu ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality pro rok 2021, vytvořilo deskovou společenskou hru s názvem „JE TO JEN NA TOBĚ“, která je cílená na skupinu dětí ve věku od 13 do 18 let.  

V naší společenské hře se mládež zabaví a současně si zvýší povědomí o protiprávním jednání v souvislosti s návykovými látkami a následcích, které hrozí v případě, že se dopustí přestupku, či trestného činu. Součástí hry je totiž 60 kartiček s otázkami zaměřenými právě na trestnost mladistvých a problematiku návykových látek. Motto „Je to jen na Tobě“ je v podstatě upozornění mladých na to, že každý svým jednáním může ovlivnit svoji budoucnost, ne jen pozitivně, ale také negativně.  

Cílem tohoto projektu je:

  • Hravou formou zlepšit povědomí mládeže o protiprávním jednání v souvislosti s návykovými látkami.
  • Informovanost o následcích, které hrozí mladistvým za přestupky a trestné činy.
  • Uvědomění si, že již od 15 let si každý zodpovídá sám za sebe a je to jen na každém, jaký bude mít život
  • Upozornění na to, že zneužívání návykových látek neznamená svobodu
  • Odtržení mládeže od sociálních sítí a možnost osobního kontaktu s vrstevníky
    leták A5 TOXIleták 

Tyto hry jsou při preventivních přednáškách distribuovány policisty do škol a jiných zařízení určených pro děti. Za poskytnuté finanční prostředky se podařilo nechat vyrobit 170 ks těchto her.

Součástí projektu je i informativní leták pro rodiče rodiče na téma drog, formát A5. Ten je distribuován při přednáškách pro rodiče, či na rodičovských schůzkách či na prezentačních akcích pro veřejnost. Informativních letáků se podařilo vyrobit na 3000 ks. 

V případě společenských her nechyběla ani další podpora, a to ze strany Libereckého kraje v rámci programu prevence kriminality. Ten posyktl finanční prostředky na výrobu dalších 170 ks těchto společenských her. Díky této spolupráci se hry dostanou do mnoha škol či jiných školských zařízení nebo dětských domovů v Libereckém kraji.


9. 2. 2022
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

leták A5 TOXI

leták A5 TOXI 

Detailní náhled

leták A5 TOXI

leták A5 TOXI 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem