Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Preventivní opatření na pražských hřbitovech

S blížícími se „Dušičkami“ chystá Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy preventivní opatření na pražských hřbitovech 

Trestná činnost páchaná na hřbitovech v metropoli, se ve většině případů týká krádeží kabelek a tašek nepozorných návštěvníků. Od začátku roku pražská policie eviduje několik desítek takových případů. Kromě volně odložených věcí se zloději na hřbitovech zaměřují i na krádeže bronzových artefaktů (rámečky, urny, písmena a ozdobné reliéfy na náhrobcích), které se snaží následně zpeněžit.
Hřbitovy jsou pro zloděje lákadlem také vzhledem ke snadné dostupnosti kořisti. Pravděpodobnost odhalení pachatelů je však vzhledem k jisté anonymitě těchto míst malá. 
Policii se podobné případy daří objasňovat obtížně, často jen přičiněním samotných zaměstnanců hřbitova či pracovníků ostrahy.
Na konci července letošního roku přistihl pracovník Strašnického hřbitova 57letého muže při krádeži 21 kusů měděných rámečků urnových schránek kolumbária v celkové hodnotě 21 tisíc korun. Obdobného skutku se přitom dopustil již v březnu, kdy na hřbitově na Jižním městě v Praze 4 odcizil 9 kusů měděných rámečků z náhrobků v celkové hodnotě cca 18 tisíc korun. I tehdy byl krátce po krádeži zadržen správcem hřbitova.
Z výše uvedeného vyplývá, že nejlepší prevencí je ostražitost návštěvníků a dále opatření správy hřbitovů například v podobě zlepšení osvětlení hřbitova, pořízení ostrahy, instalace kamerového systému, a samozřejmě také zvýšený dohled policistů a strážníků městské policie.
 
V rámci následujícího víkendu, kdy se bude uctívat památka zesnulých, proto proběhnou v blízkosti hřbitovů preventivní opatření, která se budou zabývat dohledem nad dodržováním veřejného pořádku a dohledem nad dodržováním pravidel bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Součástí opatření bude i preventivní činnost, která bude návštěvníky upozorňovat na nebezpečí možných krádeží, ale také činnost dalších složek policie, která se zaměří na pátrání po odcizených vozidlech a věcech.
 
Na největších pražských hřbitovech v lokalitě Prahy 3 – Olšanech, byla za období leden až říjen 2013 způsobená škoda na odcizených věcech ze hřbitovů vyčíslena na částku 1. 241.000,- Kč.
 
 
 
por. Mgr. Zuzana Pidrmanová
 

vytisknout  e-mailem