Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Preventivní kontroly na železnici

PRAHA VENKOV-JIH – Říčanští policisté v rámci preventivních aktivit dohlíželi v pátek letošního 14. října i na dodržování zákona o drahách. 

V dopoledních hodinách se policejní hlídka z obvodního oddělení v Říčanech společně s policejním preventistou zaměřila v rámci preventivní kontroly na riziková chování cestujících, ale i jiných osob, které se pohybovaly nebo vykonávaly činnost v obvodu dráhy v rozporu se zákonem o drahách (zákon č. 266/1994 Sb., o drahách), konkrétně se jednalo o porušení § 4a zmiňovaného zákona, nebo které mohly svým jednáním porušit jinou zákonnou normu. 

Říčany preventivní kontrola železnicePolicisté během prováděné dopolední kontroly na říčanském železničním nádraží řešili jeden případ drobného provinění proti zákonu o drahách, kdy k nápravě provinilce v tomto případě byla postačující domluva s upozorněním, že se tímto rizikovým jednáním může dopustit přestupkového jednání, za které mu může být například uložena v příkazním řízení na místě pokuta, ale že se může především tímto chováním na železnici dostat do nebezpečné situace, při které může být i on sám ohrožen nejen na zdraví, ale i na životě.

Od začátku letošního roku policisté z územního odboru ve 12 případech porušení zákona vyřešili na místě v příkazním řízení uložením pokuty, jeden případ byl odevzdán příslušnému správnímu orgánu Drážního úřadu. K nejčetnějším případům, při kterých dochází k porušení zákona o drahách, je především vstup na dráhu a na místa v obvodu dráhy, která nejsou veřejnosti přístupná. Dalším prohřeškem bývá i přecházení kolejí v době zákazu přecházení kolejí, kdy je dávána výstraha světelným i akustickým signálem nebo když jsou sklápěny, sklopeny, či zdvihány závory výstražného zařízení pro přechod kolejí.

Problematice porušování zákona o drahách bude ze strany Policie České republiky nadále věnována pozornost a v následujícím období budou realizovány obdobné preventivní kontroly.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
14. října 2022

Odkazy do noveho okna

Říčany železnice

Říčany železnice 

Detailní náhled

Říčany preventivní kontrola nádraží

Říčany preventivní kontrola nádraží 

Detailní náhled

Říčany preventivní kontrola železnice

Říčany preventivní kontrola železnice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem