Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Preventivní činnost za rok 2014

KARLOVARSKÝ KRAJ - Preventivní činnost policistů-preventistů. 

 
Současný stav policistů –preventistů
Od roku 2010 byl určen na každém OOP (27) v kraji jeden z řadových policistů, který se kromě své pracovní náplně věnuje preventivním aktivitám, přednáškám na školách a preventivním akcím v oblasti prevence kriminality. Svoji preventivní činnost mimo pracovní dobu realizuje na základě své iniciativy a dobrovolnosti, mnohdy s podporou vedoucího OOP.
Preventivním aktivitám se také věnují policisté zařazeni na Oddělení tisku a prevence por.PhDr.Papežová Zdeňka, nprap. Zuzana Týřová, nprap. Kateřina Krejčí,  por. Ing. Pavel Valenta.
Procentuální rozložení preventivní činnosti a její zaměření nelze určit, není ekvivalentní měřítko poměru aktivit (počet akcí k pracovní době x doba mimopracovních preventivních aktivit x školní přednášky, večerní besedy x čas věnovaný přípravě a realizaci projektů prevence kriminality x- čas na přípravu přednášky či besedy apod.). Nebyla dosud nastavena jednotná kritéria a vzory výkazů preventivní činnosti, která by kromě četnosti vypovídala o celkovém penzu preventivní práce.
Policisté-preventisté využívají všech možností ke zvýšení úrovně své profesionality jak policejní, tak pozice preventisty. Zkušenosti čerpají z terénní práce, úzké spolupráce se školami na úrovni primární i sekundární prevence, orgány samosprávy a neziskovými organizacemi.
Využívají také možnosti zvyšování odbornosti a profesionality absolvováním různých školení, odborných seminářů a konferencí.
Preventivní aktivity se týkají osvětových a odborných přednášek, besed, letních táborů, spolupráce při tvorbě projektů, prezentací práce policie, spolupráce při tvorbě koncepcí prevence kriminality, osvěty a dalších preventivních aktivit ke snížení kriminality a zvýšení právního vědomí nejen dětí, ale také široké veřejnosti.
 
Přednášková činnost
Na školách všech typů působí policisté v rámci primární i sekundární prevence, za rok 2014 navštívili 42 mateřských škol, na kterých zrealizovali 67 besed s dětmi. Na besedách s tématy práce Policie ČR, Bezpečné chování, Pozor na cizí osoby (v souvislosti s případem nezletilé Elišky), Bezpečně na silnici, Dopravní značky a malý cyklista, Šikana, osobní bezpečí oslovili 1 457 dětí předškolního věku.
Na 109 základních školách provedli 452 osvětových přednášek a besed, oslovili tak 11 366 dětí. Témata besed a přednášek: kyberšikana, šikana, extrémismus, právní vědomí, drogy a nežádoucí závislosti, vandalismus, činnost Policie ČR a složek IZS, domácí násilí, bezpečné chování účastníka v silničním provozu – chodec, cyklista, motocyklista, řidič, spolujedoucí, jedoucí v dopravním prostředku, vybavení jízdního kola, bezpečné prázdniny, chování ve škole a mimo ni a právní důsledky, osobní bezpečí, setkání se zločinem, domácí násilí, běžná rizika, jak se nestat obětí trestného činu, právní vědomí a právní minimum.
Obdobná témata byla obsahem 70ti osvětových besed a přednášek při 28mi setkáních na středních školách, učilištích , gymnáziích a domovech mládeže, kde oslovili 1 873 studentů.
Kromě přednášek pro děti a mládež se policisté-preventisté věnují besedám se seniory (26x s tématy: domácí násilí,, Ne-bezpečný věk, BESIP v dopravě a vztahu k seniorům, Ochrana života, zdraví a majetku, Osobní bezpečí, Pozor na podvodníky podepisování různých smluv, pojištění, půjček, změn energií apod.), Šmejdi, Jak se nestat obětí trestného činu, Vlastní bezpečí, Pozor na kapesní krádeže, Někdo je za dveřmi, Násilí na seniorech, práce Policie a složek IZS. Při besedách oslovili 576 seniorů.
K přednáškové činnosti na školách patří také realizace projektu Ajaxův zápisník II.(osobní bezpečí, dopravní výchova, prevence sociálně patologických jevů), na který KŘ PČR Karlovarského kraje získalo grant ve spolupráci s odborem školství KÚ Karlovarského kraje. Do tohoto projektu se zařadilo 84 základních škol. Celkem 2 356 žáků z 96ti tříd pracuje se zápisníkem celý školní rok. Policisté navštívili školy v rámci projektu 108x. Za celoroční práci se zápisníkem pak připravili pro děti odměnu tzv. Den s Ajaxem, na kterém se seznámí s prací některých složek policie a prokážou své dovednosti a znalosti, které získali během roku.
 
V roce 2014 proběhlo celkem 73 preventivních a volnočasových aktivit, které policisté-preventisté realizovali buď samostatně nebo ve spolupráci s orgány samosprávy, neziskovými organizacemi nebo dalšími složkami PČR. Mezi akce patřil Dětský den Letiště 2014, Dny IZS, Dny s Ajaxem, Dny pro děti, Hornická pouť, Rozloučení s létem, Škola v přírodě, nadační koncert Hudby hradní stráže, Benefiční koncert, Den pro děti z oddělení onkologického oddělení nemocnice v Praze-Motole, Snídaně s BESIPem, Hurá škola, Úklidy ( kontroly chatařských osad, zahrádkářským kolonií, ubytoven, restaurací a heren), Chodovské slavnosti, Vodácky tábor, osvětová přednáška pro rodiče-Bezpečný internet, pro učitele – Nebezpečný student, letní tábory, Harantovy cyklotoulky, Eko-hrátky s podzimníčkem, Mladý cyklista-okresní a krajská soutěž pro žáky 1.stupně základních škol, jízda zručnosti, motorkářský sraz, Mikulášská besídka, Prevence kriminality, Setkání seniorů, Cyklosoutěž, Den prevence, Den zdraví, Pohádkový les, Setkání u kulatého stolum kontroly přechodů u škol, První cesta do školy.
 Policisté-preventisté se také podílí na koncepci a realizaci preventivních projektů samostatně nebo ve spolupráci s orgány samosprávy, neziskovými organizacemi nebo dalšími složkami PČR – Ajaxův zápisník II. (pro žáky 2.-4.tříd ZŠ), Mobidik (nízkoprahové zařízení), Senior akademie (lektorská činnost), Obezřetnost se vyplatí (prevence kapesních krádeží), Zebra se za tebe nerozhlédne (bezpečně na přechodech), Nepokoušej osud (drogová prevence), Bát viděn a být vidět(bezpečnost chodců a cyklistů), Řídím-piju nealko, Lokální partnerství, Nebav se s cizími lidmi, Jablíčko nebo citron (BESIP), Běžná rizika, Chraň svůj život, chraň svůj svět (osobní bezpečí), Včas umět znát, je napořád.
 
Spolupráce - policisté-preventisté spolupracují s orgány samosprávy, neziskovými organizacemi, s vedením škol a školských zařízení na všech úrovních, jsou členy výchovných komisí, komisí prevence kriminality, spolupracují při tvorbě koncepcí prevence kriminality obcí a měst. Dalšími subjekty spolupráce jsou: KÚ-koordinátorka a manažerka prevence kriminality KÚKK, odbor školství KÚKK, BESIP, HZS, dobrovolní hasiči, asociace Záchranný kruh, zastupitelé městských a obecních úřadů a OSPODu, PMS, soudy, státní zastupitelství, Městské policie, Azylový dům pro děti a matku, Intervenční centrum, Rokršti Cheb, Rošťáci Cheb, DDM, pečovatelské domy, domovy důchodců, Člověk v tísni o.p.s., kluby seniorů, Sokolík, Svaz důchodců, Infocentrum Toužim, Kotec o.s., domovy mládež, VÚM-Žlutice, multidisciplinární tým FOKUS Sokolov, JSDH Teplá, Royal Rangers, Vězeňská služba, Agentura pro sociální začleňování, Pomoc v nouzi o.p.s.,HAIMA (sdružuje onkologické dětské pacienty).Preventisté spolupracují také s vlastními organizačními články – služba dopravní policie (dopravní akce na místní i krajské úrovni –měření rychlosti, propustnost sklem, alkohol za volant nepatří, funkčnost světel ) , mezi další služby PČR –OOP (Úklidy- prevence zaměřená na ochranu majetku-chaty, byty, zahrádky, vozidla, nákupní střediska, kapesní krádeže při kulturních a sportovních akcích), SKPV (řešení protiprávního jedná dětí a mládeže, drogová problematika, extremismus apod.)
 
Zvyšování odbornosti a sebevzdělávání je součástí práce policistů i preventistů.
V roce 2014 absolvovali odborné semináře:
Role náboženství v české společnosti
Podpora sociálního začleňování příslušníků sociálně vyloučených lokalit
Šikana na školách
Program policejní prevence a řešení kybernetické kriminality
Seminář o prováděném BESIPu v Karlovarském kraji
Kontakt a pomoc zvlášť zranitelným obětem trestného činu
Školení Menšina 1 a 2
             Spolupráce s APK (asistent prevence kriminality)
Konference – Mapy budoucnosti
                       V.krajská konference prevence kriminality a rizikového chování- 
                       Řešení kybernetického a elektronického násilí páchaného na dětech
Prezentace práce a činnosti policistů je prostřednictvím celostátních i regionálních médií  (ČT1, Prima, Nova, Český rozhlas, rozhlas Dragon, Egrensis, celostátní i regionální deníky a týdeníky), na internetových stránkách www.policie.cz .
Kromě denního tiskového servisu jsou medializovány také pravidelné preventivní články podle aktuálního nápadu kriminality, v regionálních i státních periodikách vychází články zaměřené na bezpečné chování, ochranu života, zdraví i majetku, relace ke snížení trestné činnosti , k pátrání po osobách. Veřejnost je pravidelně informovány o úspěšných akcích Policie ČR, včas upozorňována na různá bezpečnostní opatření- uzávěry silnic, varování jak chránit své bezpečí (kapesní krádeže, ochran vozidel, ochrana rekreačních objektů, upozornění a varování před podvodníky, na výměnu pneumatik v zimním období apod.)
 
Podněty na preventivní opatření       jsou získávány ze statistik, podnětů občanů, aktuálního stavu a nápadu trestné činnosti, z dopravní situace, podnětu obcí, neziskových organizací, zkušeností policistů z preventivně bezpečnostních akcí, z dopravních akcí a terénní práce.       
 
Krajský koordinátor prevence kriminality-komisař por.PhDr.Papežová Zdeňka metodicky vede preventisty na OOP, nad kterými má patronaci, spolupracuje při řešení problémů na školách, při zjišťování protiprávního jednání dětí a mládeže, podílí se na tvorbě preventivních projektů kraje, měst a obcí, je členkou pracovní skupiny prevence kriminality při KÚ KK, Měp, Lokálního partnerství, spolupracuje se zástupci úřadů měst a obcí, spolupracuje se službou dopravní a pořádkové policie a SKPV zejména u problematiky drog, extremismu, dětí a mládeže, společných preventivních akcí.
 
Zpětné vazby od školských zařízení, úřadů, občanů na realizované preventivní aktivity a práci policistů v konkrétních lokalitách – viz děkovné dopisy – web stránky www.police.cz .
 
Zpracovala
por.PhDr.Papežová Zdeňka
leden 2015
Odkazy do noveho okna

beseda se žáky Habartov

beseda se žáky Habartov 

Detailní náhled

Bublava-letní tábor

Bublava-letní tábor 

Detailní náhled

DBO-Měření rychlosti

DBO-Měření rychlosti 

Detailní náhled

Den IZS (3)

Den IZS (3) 

Detailní náhled

Den s Ajaxem

Den s Ajaxem 

Detailní náhled

dětský tábor Bublava

dětský tábor Bublava 

Detailní náhled

družina  ZŠ J.A.K.2

družina ZŠ J.A.K.2 

Detailní náhled

Harantovy cyklotoulky

Harantovy cyklotoulky  

Detailní náhled

HP menšiny

HP menšiny  

Detailní náhled

Chodov-ZŠ

Chodov-ZŠ 

Detailní náhled

Letiště 2014

Letiště 2014 

Detailní náhled

letní tábor Vránov

letní tábor Vránov 

Detailní náhled

letní tábor Vránov (2)

letní tábor Vránov (2) 

Detailní náhled

MŠ Ostrov 2

MŠ Ostrov 2 

Detailní náhled

MŠ Teplá

MŠ Teplá 

Detailní náhled

obezřetnost Cheb

obezřetnost Cheb 

Detailní náhled

Ostrov 1 prevence na ZŠ

Ostrov 1 prevence na ZŠ 

Detailní náhled

policistka předává tašky předsedovi klubu seniorů

policistka předává tašky předsedovi klub... 

Detailní náhled

prevence na základních škodách

prevence na základních škodách 

Detailní náhled

Projekt - Řídím, piju nealko

Projekt - Řídím, piju nealko 

Detailní náhled

projekt Ajaxův zápisník

projekt Ajaxův zápisník 

Detailní náhled

setkání seniorů v Sokolově

setkání seniorů v Sokolově 

Detailní náhled

soutěž - Mladý cyklista

soutěž - Mladý cyklista  

Detailní náhled

Soutěž Mladý cyklista-okresní kolo

Soutěž Mladý cyklista-okresní kolo 

Detailní náhled

Teplá - Jablíčko nebo citron?

Teplá - Jablíčko nebo citron? 

Detailní náhled

Úklid - nákupní střediska

Úklid - nákupní střediska  

Detailní náhled

Výkesy dětí - Služební pes Ajax

Výkesy dětí - Služební pes Ajax 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem