Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní aktivity v Prachovských skalách

JIČÍNSKO – Zaměřeno nejenom na cyklisty. 

Prachovské skályPrachovské skályMuži zákona společně se strážcem přírodní rezervace Prachovské skály v rámci celostátních preventivních projektů dohlíželi na chování turistů a cyklistů v chráněné krajinné oblasti.

Zvýšený počet lidí v této vyhledávané atraktivní lokalitě sebou přináší i negativní stránky v podobě neukázněného a nezodpovědného chování samotných návštěvníků skal. Svým jednáním v mnoha případech často porušují ustanovení vyplývajícího ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Středem pozornosti se tentokrát stali i cyklisté, kteří mají v přírodní rezervaci zakázanou jízdu na kole mimo vyznačené trasy. Policisté tak kontrolovali nejenom jejich chování, ale zaměřili se i na technické vybavení jízdních kol. Rovněž doporučovali používat řádně upevněnou ochrannou cyklistickou přilbu, která již v nejednom případě ochránila uživatele od vážnějších následků nehody. Pro názorný případ si představme cyklistu jedoucího rychlostí 25 km/h. Ten při nehodě upadne na hlavu. Jeho pád se v tomto okamžiku dá přirovnat pádu z výšky 2,5 metrů hlavou přímo na beton. A to už stojí za zváženou, nemyslíte?

Policisté se rovněž u cyklistů zaměřili na nulovou toleranci alkoholu při samotné jízdě na kole. I z tohoto důvodu měli návštěvníci jedinečnou možnost vyzkoušet si simulační brýle, které umí navodit stav opilosti i stav po požití omamných a psychotropních látek.

Cílem této preventivní aktivity je především snížení nehodovosti a následků dopravních nehod cyklistů zapříčiněných alkoholem a nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole.

S potěšením můžeme konstatovat, že až na drobné nedostatky ve výbavě jízdních kol, nedošlo ze strany cyklistů k závažnějšímu porušení stanovených zákonů. Na závěr kontroly si většina návštěvníků odvezla upomínkové předměty a preventivní materiály.

nprap. Aleš Brendl
5. srpna 2022; 12:50

Odkazy do noveho okna

Prachovské skály

Prachovské skály 

Detailní náhled

Prachovské skály

Prachovské skály 

Detailní náhled

Prachovské skály

Prachovské skály 

Detailní náhled

Prachovské skály

Prachovské skály 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem