Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Preventivní akce zaměřené na viditelnost chodců v silničním provozu

SEMILSKO - Policisté spolu s Týmem silniční bezpečnosti preventivně upozorňují veřejnost na jedno ze základních pravidel v silničním provozu, a to „být viděn“. 

V silničním provozu se v podzimním a zimním období pohybujeme často za snížené viditelnosti, což je situace, kdy pro řidiče nejsou chodci dostatečně zřetelně rozeznatelní. Chodci jsou nejvíce zranitelnými účastníky silničního provozu, a proto by právě oni měli být viděni. Následky střetu vozidla s chodcem často končí zraněním a někdy i smrtí chodce.

1
V uplynulých týdnech policisté na Semilsku ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti preventivně upozorňovali veřejnost na viditelnost chodců v silničním provozu. Preventivní akce tentokráte probíhaly před prodejnou Penny v Jilemnici a v blízkosti terminálu u železniční stanice Turnov. Každý z oslovených účastníků silničního provozu byl obdarován reflexní páskou, někdo si odnesl domů i nákupní tašku s reflexními prvky a dětem byla rozdávána plyšová zvířátka z reflexního materiálu, která se dají upevnit na batoh, oblečení apod. 

Cílem těchto preventivních akcí je především upozornit chodce, aby v rámci své bezpečnosti užívali prvky z retroreflexního materiálu, které by měli mít na sobě umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu ze všech stran, nejlépe na pohyblivé části těla (konce rukávů, v blízkosti kolen nebo v úrovni pasu).    

Díky reflexním prvkům jsou chodci pro řidiče vozidel viditelní na vzdálenost až 200 metrů. Chodce v tmavém oblečení bez reflexních prvků zaregistruje řidič vozidla na vzdálenost pouze 18-ti metrů, čímž je podstatně snížena doba, po kterou řidič může adekvátně zareagovat.

Apelujeme na všechny účastníky silničního provozu, aby se řídili heslem „Vidět a být viděn“, neboť si tím chráníte vlastní život a životy ostatních. 


13. 12. 2021
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem