Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Preventivní akce „Nebuďte neviditelní“ pokračuje

Frýdeckomístecko – policisté připomínají důležitost reflexních prvků 

V současném období stále není nouze o situace, kdy se v silničním provozu vyskytuje tzv. snížená viditelnost. Máme tím na mysli hustý déšť, mlhu, sněžení či dobu od soumraku do svítání. Mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu patří chodci (spolu s cyklisty a motocyklisty).  
Proto, v ranních hodinách včerejšího dne, policejní preventista spolu s kolegy z dopravní služby připomínali občanům důležitost používání reflexních prvků v silničním provozu, tentokráte ve Frýdku-Místku. Chodcům různých věkových kategorií „rozdávali“ nejen doporučení – nosit reflexní prvky nejlépe na pohyblivých částech těla, ale také reflexní pásky. 

Nošení reflexních prvků je povinné za určitých podmínek „mimo obec“ („pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“). Avšak i v obci je z hlediska bezpečnosti žádoucí být viděn – „nebýt neviditelný“ (https://www.policie.cz/clanek/nebudte-neviditelni.aspx). Reflexní prvky jsou totiž vidět na vzdálenost až 10 krát větší (200m) než například tmavé oblečení (cca 20m).

por. Mgr. Lukáš Kendzior
komisař oddělení prevence
04. března 2020

vytisknout  e-mailem