Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Preventivní akce na viditelnost chodců pokračují

LIBEREC - Policisté s Týmem silniční bezpečnosti a BESIP tentokrát rozdávali reflexní pásky chodcům v průmyslové zóně Liberec - Jih. 

5
Dnes v brzkých ranních hodinách proběhla v Liberci jedna z dalších preventivních akcí zaměřených na bezpečnost chodců v silničním provozu, a to především s důrazem na jejich viditelnost. Tentokrát policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se zástupci Týmu silniční bezpečnosti a krajskou koordinátorkou BESIP Mgr. Markétou Novotnou rozdávali  chodcům reflexní pásky, či jiné retroreflexní prvky na velmi frekventovaném místě v Liberci, v průmyslové zóně pod Ještědem a zároveň jim vysvětlovali jejich důležitost a správné používání. 

Podzim a zima s sebou přináší do silničního provozu nemalá rizika. Ne všechny komunikace ve městech jsou dostatečně osvětleny a také pro řidiče jsou v těchto brzkých ranních či na opak večerních a nočních hodinách chodci či cyklisté díky snížené viditelnosti velkým rizikem. A s tím by měl každý účastník silničního provozu již předem počítat. Vždyť právě chodci a cyklisté jsou na silnicích z hlediska možných následků nejrizikovějšími skupinami. 

"Riziko úmrtí chodců je v noci totiž až čtyřikrát vyšší než za denního světla", uvádí dopravní expert Roman Budský z Platformy VIZE 0

Před tímto nebezpečím se může chránit  především samotný chodec. Tím, že zvýší svoji viditelnost při pohybu na silnici i chodníku vhodnou barvou oblečení a dobře umístěnými reflexními prvky. "Za nejlepší kombinaci lze považovat světlé oblečení doplněné reflexními pásky. Na takto oblečeného chodce reagují řidiči až 30x dříve než na postavu v tmavém oblečení bez reflexních doplňků a 8-9x dříve než na osobu jen v bílém", dodává Roman Budský. Mnoho chodců se pohybuje na komunikacích či ve městě v tmavém oblečení a jsou skutečně zejména pro řidiče zcela "neviditelnými". 

1
Kromě reflexních prvků obdrželi oslovení chodci od policistů také bezpečnostní pozdra na platební karty s bezkontaktními čipy, kdy jim byla vysvětlena funkce těchto ochranných obalů. Tato pouzdra izolují možnost přečtení údajů z karty. 

Zástupci Týmu silniční bezpečnosti a BESIP obdarovali chodce reflexními pásky, nákupními reflexními taškami, reflexními prvky na kolo, či jinými praktickými prvky. 

Viditelnosti chodců budeme věnovat zvýšenou pozornost i v nadcházejícím období.

14. 12. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem