Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Preventivní akce na ALKOHOL A DROGY v Libereckém kraji odhalila mladistvé ,,hříšníky“

KRAJ – Celorepublikové akce zaměřené na odhalování mladistvých ve spojitosti s alkoholem a drogami se účastnili i policisté z Libereckého kraje. 

Ve dnech 26.10. – 31.10. policisté Libereckého kraje v rámci preventivní akce ALKOHOL, DROGY, MLÁDEŽ, zaměřili svou pozornost na kontroly zákazu prodeje alkoholu a tabákových výrobků dětem, a to nejen v restauracích či barech. V hledáčku policistů byly i večerky či jiné prodejny.  

Předmětem celé akce však nebylo odhalit pouze ty, jež alkohol, tabákové výrobky či drogy nezletilým dětem či mladistvým osobám podávají, pozornosti policistů především neunikli sami konzumenti. Do akce se zapojilo celkem 60 policistů z celého kraje a současně s nimi i ostatní subjekty státní správy, jakými jsou Celní úřad, Česká obchodní inspekce, Orgán sociálně-právní ochrany dětí či Hasičský záchranný sbor. dívka sedici na zemi

I přesto, že se policisté všemi dostupnými prostředky snaží na mládež apelovat, a to nejen pomocí preventivních besed a přednášek na téma drogy a důsledky jejich užívání, statistiky bohužel plní i nadále smutná čísla, jež vykazují fakta, že se mezi mladistvými stále najdou jedinci, kteří veškerá rizika spojená s užíváním drog podceňují. Z celkového počtu kontrolovaných osob v počtu 324, policisté odhalili celkem 10 osob do 18 let věku, jež byly pod vlivem alkoholu.  Hodnoty naměřeného alkoholu v dechu se u těchto osob pohybovaly v rozmezí od 0,5 promile do 1,6 promile. V rámci celkového čísla byly kontrolovány nejen děti, ale i provozovatelé podniků či prodejci. Ačkoliv se zdá, že z celkového počtu kontrolovaných osob jde o zanedbatelné číslo, opak je pravdou. Je přímo alarmující, stejně jako fakt, že u dětí, které byly ovlivněny alkoholem, převládaly dívky, jež tvořily z celkového počtu celkem 7 osob.

Ačkoliv je v mnoha případech obtížné zjistit příčinu toho, proč děti i v současné době sahají po drogách či alkoholu, podstatné by mělo být, abychom se všichni společně zapojili a snažili se tuto metlu lidstva mezi mládeží eliminovat. Věřím, že za přispění nejen nás policistů v rámci preventivních činností, ale i za pomoci školských i mimoškolských zařízení a organizací a především rodičů, můžeme dosáhnout společného cíle, a tím chránit naše děti před těmito nástrahami.
 

5. 11. 2021
nprap. Adéla Maňasová
preventistka KŘP Libereckého kraje
 

vytisknout  e-mailem