Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Preventivní akce

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Od nás si nech poradit, než... 

      V úterý 19. října 2010 se na parkovišti za peněžním ústavem ve Žďáře nad Sázavou uskutečnila preventivně dopravní akce „Od nás si nech poradit, než životem zaplatit“. Tato preventivní akce byla pořádána v našem městě poprvé. Určena byla nejen pro studenty středních škol, ale i pro zájemce z řad veřejnosti. Na přípravě se podíleli policisté a strážníci ze Žďáru nad Sázavou ve spolupráci s dalšími subjekty. Nad dopravní akcí převzal záštitu starosta města Žďáru nad Sázavou Mgr. Jaromír Brychta.

     Cílem celé akce bylo minimalizovat nehodovost mladých řidičů, připomenout dodržování pravidel v silničním provozu a informovat o novinkách v bezpečnosti silničního provozu.

     Pro návštěvníky byla připravena zajímavá stanoviště. Mohli si vyzkoušet, jaké pocity může mít pasažér vozu, který se stane účastníkem dopravní nehody. Na trenažéru simulující náraz a přetáčení posádky přes střechu vozidla si dopravní nehodu prožili. Posádka upraveného automobilu si uvědomila důležitost použití bezpečnostních pásů. Trenažér poskytla spolupracující pojišťovna. Na dalším stanovišti, připravené místní autoškolou, se stali motocyklisty a vyzkoušeli si jízdu na motosimulátoru. Rovněž chůze pod vlivem drog nebo alkoholu navozená speciálními brýlemi byla pro mnohé velmi úsměvná. Od příslušných odborníků z městkého úřadu se dozvěděli, jak vypadá závěrečná zkouška žadatele o řidičský průkaz a co od ní mohou očekávat. Zajímavé informace poskytla i krajská koordinátorka BESIPU. Policisté zodpovídali dotazy týkající se silničního provozu, jak má být vybavena autolékárnička i jak funguje radar, který odhaluje řidiče jedoucí nepřiměřenou rychlostí. Na vlastní oči si prohlédli zdemolovaný automobil, který narazil do překážky v rychlosti 70 km/h. Strážníci pak hodnotili aktéry překážkové dráhy. Zájemci si projeli připravenou dráhu nejprve na koloběžce a pak i na invalidním vozíku. Záchranáři účastníkům přiblížili a doporučili, jak se má zachovat a reagovat jedinec, stane-li se účastníkem dopravní nehody. Zároveň se dozvěděli nejnovější informace o 1. pomoci.

por. Mgr. Jana Martincová

20. října 2010


Foto: Deník 

Odkazy do noveho okna

simulátor

simulátor 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem