Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Preventivně proti alkoholu za volantem

Dne 19.6.2009 proběhla v Ostravě od 20.00 hodin dopravně bezpečnostní akce, která byla tentokrát zaměřená na kontrolu řidičů ovlivněných alkoholem.  

odměna pro řidičeodměna pro řidiče
rub letákurub letáku

Na dvou místech, ulici 28. října a Plzeňské ulici, bylo provedeno 63 orientačních dechových zkoušek s negativním výsledkem. Řidiči dostali od hostesek nealkoholické pivo, Birell, a leták Promile info, se základními informacemi k této službě. V průběhu akce byly zjištěny také dva přestupky „v dopravě“ (přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích).
 
Po spatření hlídky na ulici 28. října změnil řidič motorového vozidla směr, zhasl světlomety a snažil se ujet zpět (v původním směru). Řidiči policejního vozidla však neunikl, policista dopravního inspektorátu muže dostihl a zastavil. Motivem řidičova nebezpečného jednání mělo být nepřipoutání bezpečnostním pásem. Policisté ostravského dopravního inspektorátu uložili v průběhu akce dvě blokové pokuty ve výši 1 500 korun.

Potěšitelná je ale skutečnost, že nebyl zjištěn žádný „hříšník“ řídící vozidlo ovlivněn alkoholem. Páteční večer nebyl vybrán k preventivní akci náhodně. Před týdnem, proběhlo v Ostravě speciální opatření „Síto“, při němž policisté zjistili devatenáct řidičů ovlivněných alkoholem, šest osob řídilo vozidla ovlivněno omamnou a psychotropní látkou (drogou). 32letý řidič jel navíc zhruba dva kilometry v protisměru, a posléze nebyl schopen provést dechovou zkoušku. Nejen represí se proto snažíme přispět ke zlepšení situace na ostravských silnicích.

Za prvních pět měsíců byl v Ostravě zjištěn alkohol u řidiče každé 26 dopravní nehody. Ostravští policisté v tomto období prověřovali 199 trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a zjistili 163 přestupků přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, konkrétně řidičů vozidel ovlivněných alkoholem (většinou do jedné promile alkoholu).

por. Bc. Gabriela Holčáková
 

fotogalerie zde

partner akce Plzeňský prazdroj

akce síto                  

dopravní nehodovost za Severomoravský kraj            

                                                                

vytisknout  e-mailem