Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Preventivně bezpečnostní akce ROTACE

Policisté Prahy venkov -JIH spolupracovali s policisty z Kolína a Benešova  

         V předvánočním čase a shonu předpokládáme zvýšený počet krádeží v obchodních zónách, kapesních krádeží a krádeží na parkovištích.
Policisté Prahy venkov - JIH ve spolupráci s policisty z Benešova a Kolína proto dne 3. prosince 2009 od 13.00 do 24.00 uskutečnili rozsáhlou preventivně bezpečností akci, která byla zaměřena především na obchodní zóny v daném teritoriu.
         Více než stovka policistů svou pozornost soustředila na kapsáře v obchodních domech a také na zloděje, kteří právě na parkovištích vykrádají nakoupené věci   z vozidel.  Majitelé nechávají věci na viditelných místech ve vozidlech a tak „usnadňují  a lákají“ pachatele k jejich nezákonné činnosti.
       Jedna z částí této akce byla zaměřena na pátrání po osobách, které se nedostavili k výkonu trestu odnětí svobody. Jedná se zhruba o 6O osob, které mají trvalé bydliště na Praze venkov – JIH. Pokud jim byl již dodán příkaz k nástupu do výkonu trestu, dopouštějí se trestného činu Maření výkonu úředního rozhodnutí.  Velmi často se doručení vyhýbají.  Zadržené osoby policisté eskortovali do příslušné věznice.
 
         Policisté během akce v daných teritorií zkontrolovali téměř 1500 osob ve stovkách vozidel. Téměř 150 řidičů se nevyhnulo blokové pokutě v celkové výši více než 80 000,- Kč. Nejčastěji se dopouštěli přestupků v oblasti technického stavu vozidla a velmi často nebyli nejen řidiči, ale i spolujezdci připoutaní. Deset řidičů řídilo pod vlivem alkoholu. Sedm z nich se dopustilo přestupku, neboť nadýchali méně než jedno promile alkoholu, tři řidiči se dopustili trestného činu Ohrožování pod vlivem návykové látky. Jim přístroj naměřil více než jedno promile alkoholu. Tři řidiči řídili pod vlivem omamné a psychotropní látky, byli pozitivní na přítomnost metamfetaminu.
 
          V nákupních zónách policisté spolupracovali s jejich soukromými bezpečnostními službami a i díky tomu se jim podařilo odhalit dvě ženy, které zde ukradli zboží v hodnotě téměř 4 000,- Kč. Navíc je zde důvodné podezření, že se tyto ženy dopouštěly krádeží v obchodech již v minulosti.
          V rámci druhé části preventivně bezpečnostní akce se policistům podařilo zadržet pět osob v celostátním pátrání. Mimo jiné i devětadvacetiletého muže, který páchal rozsáhlou majetkovou trestnou činnost na teritoriu Praha venkov - JIH, zejména v okolí obce Říčany. K několika dalším osobám byly zjištěny poznatky k jejich pobytu a v nejbližší době budou také dodáni do výkonu trestu odnětí svobody.   
     
          Rozsáhlá preventivně bezpečnostní akce na všech okresech byla velice úspěšná, nejen vzhledem k výsledkům, ale zejména k velkému počtu policistů, kteří se pohybovali ve městech a obchodních zónách, kde působili především preventivně.
          Akce se zúčastnily také nprap. Markéta Jonhová a nprap. Štěpánka Zatloukalová z preventivně informační skupiny. V rámci prevence v obchodních zónách oslovovaly nakupující a upozorňovaly je na nebezpečí krádeží kabelek z nákupních košíků, peněženek, dokladů, mobilních telefonů, platebních karet. Na parkovištích oslovovaly řidiče, aby si dobře zabezpečili svá vozidla, nenechávali v nich žádné cennosti ani na viditelných místech nákupy.
 
          Podobné akce budou policisté opakovat v daných teritorií v různých časových  intervalech a na různých místech.

vytisknout  e-mailem