Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventistka a kriminalista na besedě v ZŠS v Náchodě

NÁCHODSKO - Žákům se beseda moc líbila 

Peníze z brigády chtěl rozmnožit pomocí počítače. Léto už pomalu končilo, brigády také. Co si mladý student nevydělal dosud, těžko už bude ve školním roce dohánět. Šestnáctiletý hoch z Náchodska dostal nápad, jak peníze z brigády, kterých nebylo až tak mnoho, rychle rozmnožit. Byl to však určitě jeden z nejhloupějších nápadů, který mohl vymyslet. Tak takhle nějak začal ke konci loňského léta příběh chlapce, který se nakonec dostal až před soud pro spáchání trestného činu padělání a pozměnění peněz s hrozbou až pětiletého vězení.
 
Na základě tohoto příběhu se policisté na Náchodsku rozhodli uspořádat besedy na základních i středních školách. Tyto besedy si kladou za cíl seznámit žáky, či studenty s důsledky falšování a pozměňování peněz. Naučit je, jak vypadají pravé bankovky a jak se zachovat, když si nebudou jisti pravostí bankovky.
 
Jedna z prvních besed se konala ve čtvrtek 12. ledna 2012 v Základní škole speciální v Náchodě. Žáci druhého stupně se během besedy například dozvěděli, jaké ochranné prvky mají české bankovky, po hmatu a se zamhouřenýma očima rozpoznávali bankovkový a kancelářský papír, učili se na bankovkách rozpoznat další ochranné prvky. Na závěr besedy pak rozeznávali pravé bankovky od padělaných.
 
Nutno dodat, že mezi dětmi i vyučujícími měla beseda velký ohlas.
 
http://www.policie.cz/clanek/objevuji-se-padelane-bankovky.aspx
 
http://www.policie.cz/clanek/za-falesne-tisicikoruny-az-8-let-vezeni.aspx
 
nprap. Jana Pecoldová
17. 01. 2012

 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem