Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE - Ochrana objektů soukromých osob

PREVENCE - Ochrana objektů soukromých osob  

S podzimním obdobím začínají také postupné přípravy na zimu, opuštění a úklid chat nebo rekreačních objektů.
V době dovolených si lidé zpříjemňují pohodlí praktickým vybavením chat, různými elektrickými spotřebiči, pracovním nářadím, lůžkovinami, zásobami potravin, mnohdy i cennými předměty.

Lze říci, že všechno co v chatě zůstává, láká zloděje,  …… pokud zjistí, že je chata opuštěná.

Z praxe můžeme rozdělit pachatele vloupání do rekreačních objektů do několika skupin:
pachatel „slušňák“ – ten se vloupá do objektu, sní a vypije co může, otevře si láhev alkoholu, ale zařízení chaty neničí a nedevastuje. Setkali jsme se s případem, že pachatel po sobě uklidil a ustlal postel. Vzal si pouze, asi na památku, malé tranzistorové rádio, které zpeněžil -  prodal.
Zloděj „vandal“ při vloupání do objektu užívá hrubé síly, ničí zařízení, co nerozbije a nezničí, to odcizí, zůstává po něm jen spoušť.
Zloděj na objednávku“ si vybírá objekty, ve kterých jsou cenné nebo starožitné předměty, zpravidla zná velmi dobře cenu odcizených věcí.
Jako dalšího můžeme uvést zloděje „šmejdila“. Ten vnikne do objektu, vše prohledá a odnese s sebou věci, které lze prodat, nejčastěji se jedná o elektrické kabely, oblečení,  elektro spotřebiče, zahradnické nářadí. 
 
Jak lze také snížit riziko vykradení chaty? Bytu nebo rodinného domu?
 
Pachatelé většinou počítají s tím, že obydlí bývají bez dohledu a mnohdy i dostatečně nezabezpečená. Ze statistického hlediska vloupání do objektů jsou proto nejrizikovější letní a zimní měsíce.
 
Prakticky každý z nás může zabezpečit své obydlí, rekreační chatu nebo rodinný domek tím, že bude dodržovat základní jednoduchá a prakticky levná opatření:
 
  • základem jsou mechanické zábranné prostředky - bezpečnostní zámky, složitější zamykací systémy, ochranné okenní folie, skla, okenice (vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice)
  • určitou nadstavbou jsou elektrické zabezpečovací signalizace

  • řádně zamčené dveře při odchodu z objektu

  •  uzavřená okna a všechny možné přístupové cesty do objektu

  • neupozorňovat – zbytečně -  na svou nepřítomnost (o vašem odjezdu by měl vědět jen úzký okruh našich blízkých a těch lidí, ke kterým máme důvěru)

  • před odjezdem požádejte důvěryhodnou osobu, aby na vaše obydlí či chatu dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že je objekt obydlen (posekala trávník, větrala okny, vybírala poštovní schránku, zametla chodník apod.)

  • můžete také využít různých elektronických zařízení se zapínáním světla

  • zajistěte, aby byl přehledný prostor před objektem (pozemek zakrytý keři, stromy nebo předměty, které zakrývají větší část objektu a podobné skrývačky nahrávají zlodějům)

  • zajistěte dobré a jasné osvětlení v okolí domu, chaty (zlepšuje viditelnost a umožňuje provádět náhodnou kontrolu našimi sousedy)

  • vyplatí se také úklid na pozemku (neměly by být v okolí chat a rodinných domků volně položené žebříky, nářadí, sekačky a další věci, které by pachateli pomohli při vloupání   

  • vše, co by mohlo pomoc zlodějům by mělo být zamčeno v kůlně, garáži, prostě pod zámkem

Na závěr jen připomeneme, určitě nesvěřujte svůj majetek úplně cizím lidem a neznámé-cizí lidi nepouštějte do svých domovů.
 
Vybráno ze Sborníku přednášek - konference “Zabezpečení obydlí a objektů”
zpracovala : por.PhDr.Papežová Zdeňka
říjen 2014
 
 

vytisknout  e-mailem