Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Prevence zaměřená na cyklisty

PROSTĚJOV - Policisté s koordinátorem BESIPu vyrazili za cyklisty. 

Dne 13. srpna v dopoledních hodinách se prostějovští policisté společně s krajským koordinátorem BESIPu zaměřili na preventivní kontrolu a osvětu mezi cyklisty. Smyslem akce v okolí okružní křižovatky ulic Dolní, Újezd a Wolkerova v Prostějově bylo především cyklisty upozorňovat na nutnost dodržování předepsaných pravidel i na nezbytnou opatrnost při pohybu v silničním provozu.

Oslovení cyklisté často nebezpečnost pohybu v silničním provozu zlehčují s argumentem, že „jezdí předpisově“ a „pouze po Prostějově". Tyto zažité argumenty ale popírají policejní statistiky. V období od 1. dubna do 10. srpna tohoto roku došlo na silnicích v okrese Prostějov celkem k 36 dopravním nehodám, kterých se účastnili cyklisté. Z toho k  21 nehodě přitom došlo na silnicích v Prostějově.

Významně horší je bilance u nehod bez zavinění cyklistů. To jsou cyklisti, kteří „jezdí předpisově", ale stanou se obětí chyby druhého. V tomto období došlo k 13 takovým nehodám a pouze dvě se staly mimo Prostějov.

Pro úplnost dodávám, že ve sledovaném období cyklisté na našich silnicích utrpěli ve 29 případech zranění lehké, ve třech případech zranění těžké a ve dvou případech cyklisté zraněním podlehli.

Během dvě a půl hodiny trvající akce policisté zkontrolovali na pět desítek cyklistů. Zjištěné přestupky byly pouze lehčího rázu, proto je policisté řešili domluvou a tak se tentokrát vše obešlo bez pokut.

por. Bc. František Kořínek

13. srpna 2015 

Odkazy do noveho okna

DSCN1397

DSCN1397 

Detailní náhled

DSCN1401

DSCN1401 

Detailní náhled

DSCN1403

DSCN1403 

Detailní náhled

DSCN1408

DSCN1408 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem