Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Prevence u vkladomatu virtuální měny

PARDUBICKÝ KRAJ - Rekordní nárůst kriminality páchané v kyberprostoru. 

V česku rekordně narůstá kriminalita páchaná v kyberprostoru. V našem kraji zaznamenáváme stoprocentní meziroční nárůst tohoto druhu trestné činnosti. Virtuální útočníci chytrými metodami své oběti zatlačí do kouta, vymámí z nich citlivé údaje a během několika vteřin je pak mohou připravit o celoživotní úspory. Útoky jsou čím dál více častější a rafinovanější.

Podvodníci útočí na všechny věkové skupiny od teenagerů až po seniory. Cílovou skupinou může tím pádem být prakticky kdokoliv, o kom mají nějaké informace. Čím více jich o vás útočník má, tím více jste zranitelní.

Jedním z nejčastějších útoků je stále tzv. VISHING, nebo-li podvodné navolávání. Pachatel se vydává za bankéře nebo investičního poradce. Často využívá psychologii zaměřenou na ziskuchtivost a nebo vyvolává strach o všechny vaše úspory. Snaží se vás vmanipulovat do převodu všech úspor na „bezpečný“ účet, či dokonce vložení peněz do vkladomatu na virtuální měny.

POZOR! Vkladomat na virtuální měny není žádná bezpečná úschovna financí ani bankomat třetí generace. Jedná se o zařízení na nákup či prodej kryptoměn. Pokud nemáte heslo do kryptoměnové peněženky, nikdy se už ke svým penězům nedostanete.

Poslední případ v Pardubickém kraji se stal na konci února letošního roku přímo v obchodním domě v Pardubicích. Podvodník se vydával za zaměstnance jedné banky a zároveň jako pražský policista a poškozenou přiměl ke sjednání úvěru ve výši 800.000,-. Celkem poškozená vložila do vkladomatu na virtuální měnu finanční hotovost ve výši 884.000,-. 

Jak se ubránit podvodnému navolávání:

  1. Dejte si pozor na nevyžádané telefonní hovory. Obzvláště buďte obezřetní, pokud volající tvrdí, že je bankéř nebo investiční poradce
  2. Nikdy nesdělujte do telefonu žádná hesla či přístupové údaje
  3. Nikdy si na žádost volajícího nestahujte do PC nebo mobilu žádné aplikace pro vzdálený přístup
  4. Nejste-li si jistí pravostí hovoru, raději ho ukončete
  5. Nikdy na žádost volajícího nepřevádějte peníze ze svého bankovního účtu na jiný účet ani je nevkládejte do vkladomatu
  6. Dávejte si pozor na své osobní údaje, které vkládáte na sociální sítě. Právě z nich může mít podvodník o vás přesné informace

Policie ČR využívá k prevenci tiskové zprávy a preventivní kampaně. Za zmínku stojí rozsáhlá vzdělávací kampaň s názvem NePINdej, která vznikla ve spolupráci s Českou bankovní asociací. Jedná se o kybertest, na kterém si lidé hravou formou vyzkouší, zda jsou schopni ochránit své peníze. Cílem je ukázat lidem hrozby virtuálního světa a naučit se jim odolávat. Kybertest je volně k dispozici na internetových stránkách kybertest.cz. Doporučujeme všem, aby si test vyzkoušeli a zjistil svoji odolnost vůči podvodníkům.

V obchodním domě v centru Pardubic v minulých dnech proběhla preventivní činnosti přímo u jediného vkladomatu na virtuální měnu v Pardubickém kraji, kde preventistky lidem rozdávaly rady bezpečného chování v kyberprostoru a čistící utěrky na brýle s nejdůležitějšími bezpečnostními radami. Celou akci podpořila reportérka z Českého rozhlasu, která zpracovala reportáž z rozhovoru se specialistou Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Pardubického kraje kpt. Pavlem Janouchem.

13. dubna 2023
por. Bc. Daniela Mauerová, DiS.
Oddělení tisku a prevence

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem