Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Bezpečně o prázdninách

KRAJ: Nepodceňujte prázdninové období a věnujte dostatečnou pozornost svým dětem. 

   Před prázdninami upozorňujeme rodiče, že v době, kdy jsou děti v partách a bez dozoru, dochází často k nejrůznějším deliktům. Od experimentování s návykovými látkami (především jde o marihuanu, u starších dětí o extázi, nejčastěji jde ale o kouření cigaret a užívání alkoholu), až po majetkovou trestnou činnost, drobné krádeže v různých obchodech či poškozování cizí věci (např. autobusové zastávky, veřejná prostranství, fasády, zahrádky).

   Doporučujeme proto dbát na dostatečné zajištění dohledu nad dětmi a jejich poučení. Jako nejaktuálnější témata pro takový rozhovor doporučujeme zejména :

bezpečnost silničního provozu, dítě jako chodec, dítě jako cyklista (povinnost mít přilbu na hlavě)

poučení o škodlivosti, rizicích a následcích drog včetně důsledného dohledu na zdravotní stav a výrazné vybočení z normy běžného chování u dětí a mládeže (výrazná únava, ospalost, či naopak hyperaktivita, neobvyklé reakce...)

bezpečnost na koupalištích, ale zejména při koupání na nehlídaných vodách (potoky, rybníky, lomy). Nepřeceňovat vlastní schopnosti, nepouštět se sám do dlouhých plaveckých tratí, neskákat do neznámých vod apod.

- doporučujeme také, zejména u starší věkové kategorie, důsledně vymezit pravidla chování v prázdninovém období (zejména jde o časy návratů domů, komunikaci s rodiči, vymezení povolených a nepovolených aktivit)

poučení o rizicích adrenalinových sportů a nebezpečných aktivit bez dostatečného odborného zajištění (např. slaňování na „vlastní pěst“, u mladších dětí výpravy do neznámých míst v touze po dobrodružství apod.)

- především u dívek poučení o mravnostní trestné činnosti, rizicích styků s neznámými osobami, zejména muži (doporučit neprovokovat, nepohybovat se sama v nočních hodinách na odlehlých místech, rizika nových známostí)

bezpečná komunikace na sociálních sítích (pozor na sdílení nevhodného materiálu – obnažené fotografie, nevhodná videa apod.)

    Na závěr rodičům doporučujeme zvýšit komunikaci s dětmi v tomto rizikovém prázdninovém období stejně jako dohled nad nimi, okamžitě reagovat na aktuální problémy a neuchylovat se k extrémům ani na straně liberálního ani autoritativního přístupu k dětem.

kpt. Zdeňka Procházková, 25. června 2020

vytisknout  e-mailem