Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prevence pro všechny

To je název dlouholetého preventivního projektu ostravských policistů, který komplexně zastřešuje jednotlivé preventivní aktivity, jak policistů z jednotlivých obvodních oddělení, tak policistů ze skupiny tisku a prevence. 

IMG_7115.JPGCílem projektu je přispívat k posílení právního vědomí dětí a mládeže a upozornit na možná rizika spojené s negativními sociálně patologickými jevy. Jak už samotný název napovídá, projektem oslovujeme i jiné cílové skupiny než jen žáky a studenty na základních či středních školách. Jsou to pedagogičtí pracovníci, senioři, ale i široká veřejnost.
V letošním roce policisté provedli okolo 200 besed na různá témata. K žádaným patří:
•   negativní jevy na internetu a sociálních sítích
•   trestní odpovědnost
•   alkohol a drogy
•   doprava
•  vlastní bezpečí - ať už dětí či seniorů (výčet všech aktivit najdete na www.policie.cz/t odkaz prevence)

Díky finanční podpoře Statutárního města Ostravy se podařilo v rámci projektu vytvořit pracovní listy ke všem tématům, které doplňují besedy. Listy tak slouží k ověření znalostí nebo jako zpětná vazba k besedám. Obsahově jsou navržené tak, aby se prolínaly a doplňovaly s ostatními projekty realizovanými policisty v rámci Moravskoslezského kraje. Např. pracovní list s problematikou alkoholu a drog se může používat při realizaci projektu „Bereš, zemřeš!!“ (blíže na http://www.policie.cz/clanek/beres-zemres.aspx), listy s problematikou šikany, kyberšikany či rizika virtuální komunikace se prolínají s projektem Poldík Webík 2.0 aneb lapení sítí (blíže http://www.policie.cz/clanek/lapeni-siti.aspx ).
V tomto roce i Poldík Webík prošel inovací. Vznikl další pracovní sešit určený především seniorům. Při besedách, na kterých upozorňujeme na zásady bezpečného používání internetu a sociálních sítí, je sešit používán jako názorná pomůcka k lepší orientaci v tématu.
 
Pracovní listy a sešit ilustrovala paní Šárka Nogová, která již ilustrovala knihu „Policejních pohádek“. Jednotlivé ilustrace používáme i v prezentacích. Jednotný vizuál se tak promítá do jednotlivých policejních projektů, což podtrhuje jejich komplexnost nejen v Ostravě. 

por. Mgr. Kateřina Špoková
STP Ostrava
23. 12. 2015
 

vytisknout  e-mailem