Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prevence pro všechny

To je název preventivního projektu, který celoročně realizují, jak policisté - preventisté z jednotlivých obvodních oddělení, tak i policisté ze skupiny tisku a prevence Ostrava.  

psovodi.JPGpsovodi.JPG
Jedná se o komplexní preventivní projekt, který systematicky zastřešuje jednotlivé preventivní aktivity ostravských policistů. Cílem projektu je přispívat k posílení právního vědomí dětí a mládeže a upozornit na možná rizika spojené s negativními sociálně patologickými jevy.

 

Policisté od ledna do června 2014 zrealizovali na základních a středních školách víc jak stovku besed na různá témata a účastnili se i preventivně prezentačních akcí například Společně pro bezpečnější Ostravu, Den Policie, Dny – bezpečně na silnici. Jak už sám název projektu napovídá, oslovili jsme různé cílové skupiny a to od předškoláků, přes žáky základních škol, studenty středních škol, chodce, cyklisty až po seniory.

otisky.JPGotisky.JPG
Již tradiční akcí pro předškoláky bylo „Dopoledne s policií a Hopsalínem“. Více jak tři stovky dětí z ostravských mateřských škol navštívily policejní areál Ostrava Hulváky. Cílem akce bylo představit policii nejen jako partnera, na kterého se děti mohou s důvěrou obrátit v případě ohrožení nebo nebezpečí, ale seznámit je také s pravidly bezpečného chování zejména v silničním provozu. Dopoledne zahájili policejní psovodi, se svými ukázkami poslušnosti psů. Nejvíce děti zaujaly ukázky poslušnosti a vyhledání osob či věcí. Poté se rozdělily do skupin a postupně obcházely jednotlivá stanoviště. Seznámily se tak s prací kriminalistických techniků. Každé dítko si odneslo svůj otisk prstů nebo dlaně. Prohlédly si policejní vozidla. Osvěžily si bezpečné chování v silničním provozu, správně vyplnily úkoly. Jedním z pohybově náročnějších stanovišť, bylo zastavení u klauna Hopsalína. Předškoláci odjížděli spokojení a plní zážitků.

Na základních či středních školách se prováděly besedy na témata např. trestní odpovědnost, dopravní problematika. Žáci či studenti si také vyslechli i další témata např. šikana, problematika alkoholu a drog, mravnostní problematika. Někteří mohli nahlédnout i pod „pokličku“ kriminalistickým technikům. Šlo u ukázky odebírání DNA nebo otisků prstů.

cyklo.JPGcyklo.JPG
Pozornosti neunikli ani cyklisté. Společně se strážníky Městské policie Ostrava a krajským koordinátorem BESIP proběhla preventivní akce zaměřená na kontrolu povinného vybavení jízdního kola a značení pomocí syntetické DNA přímo v terénu. Zkontrolovali jsme více jak dvě stovky cyklistů. Mnozí využili značení jízdních kol. Mezi nejčastější prohřešky patřily chybějící odrazky ať už na šlapadlech kola nebo ve výpletu kola. V letošním roce se poprvé do akce zapojili i cykloprodejci. Nejen, že informovali o chystané akci, ale i nyní můžete v zainteresovaných prodejnách najít informace k bezpečné jízdě na kole tzv. cyklistické desatero.

Seniory jsme na několika besedách upozornili na podvodná jednání ze strany možných pachatelů, upozornili jsme je na rizika nezvaných návštěv, předali jsme jim rady na bezpečný pohyb v ulicích či silničním provozu. Mohli zhlédnout také film Šmejdi popř. i reálné záběry krádeží při nákupech nebo krádeží věcí z vozidel na parkovištích.

David.JPGDavid.JPG
Nedílnou součástí projektu je i kurz KUZMA tedy kurz zodpovědného majitele městského psa. Jarní běh zdárně ukončilo 25 absolventů, kteří se po dobu tří měsíců scházeli každou středu na policejním „cvičáku“. Tento kurz pořádáme již 6 rokem a stále se těší velké oblibě. Dětem a jejich psím miláčkům radíme, jak mají pracovat se svým psem, jak dávat správně povely. Svou poslušnost pak utvrzují i na překážkách. V kurzu měli možnost se seznámit s různými výcvikovými metodami, které jim posloužily ke korekci nežádoucího chování u svých pejsků. Po absolvování jsou tedy sami schopni nalézt příslušné řešení a aplikovat jej v praxi. Během kurzu se děti účastnily několika ukázek společně s policejními psovody např. 3. června 2014 v Klimkovicích nebo na Dni policie na Slezskoostravském hradě. Nevynechali ukázku ani na Mistrovství UNITOP ČR.horských kol v Bílovci. Mladí psovodi tráví společně volný čas i mimo „cvičák“ a to na různých výletech či procházkách.

Všechny děti se svými pejsky udělaly kus práce. Jako o nejvýraznějším pokroku můžeme hovořit v těchto případech:
Osmiletý David, společně s fenkou Bobulkou je benjamínkem kurzu. Jeho svěřenkyně se potýkala zejména s nedostatkem sebevědomí ve vztahu k větším psům a cizím lidem. Z tohoto pramenila neochota přestat vnímat okolní rušivé vlivy a plnit pokyny svého psovoda. Díky cílevědomosti malého cvičitele a jeho vzorné důslednosti v aplikaci naučených metod výcviku, se Bobča měnila přímo před očima.Dnes nejen, že ráda přijímá pozornosti od ostatních kuzmáků, ale společně se úspěšně potýkají s jednou překážkou za druhou. Jsou příkladem pro nejednoho kolegu. Fenka získává jistotu na překážkách psího parkuru a oba se s velkým úspěchem představili veřejnosti při ukázkách poslušnosti na prezentačních akcích. Stává se z nich dokonalý tým. David prohlašuje, že v dospělosti bude policejním psovodem. Maminka Davida, je kurzem nadšená a jak sama řekla: „kurz je skvělý, velice se mi líbí individuální přístup. Posun u Davida i Bobulky je znát“.

 

Barča se už kurzu účastnila v roce 2011 se svou původní fenkou Trixi. Do rodiny však přibyl nový pes, kokršpaněl Chance. Rozhodla se nic nepodcenit a nastoupila s novým svěřencem do kurzu. I tento tým kráčí kroky přímo mílovými k cíli stát se dokonale sehranou dvojicí. Většina cviků poslušnosti již této dvojici nečiní problémy, ale Barču ještě čeká spousta práce s překonáním občasné pověstné kokršpanělí svéhlavosti. Chance je však neustále dobře naladěná a její ocásek je v trvalém pohybu, vyjadřující spokojenost. Na překážkách je tato dvojice vždy středem pozornosti. Chance překovává překážky s nebývalou elegancí jí vlastní.

 

Kamča do kurzu přišla se svým jorkširským teriérem Matýskem, který sice neměl problémy s poslušností, ale nedokázal se „domluvit“ s ostatními psy větší velikosti. K jeho komunikačním dovednostem patřily fiktivní „útoky“ na domnělé soupeře, což chtěla psovodkyně změnit. Brzo vyšlo najevo, že Matýskovo chování je důsledkem přehnané ochrany jeho rodiny před jakýmkoliv nebezpečím. Pomoc spočívala v tom, přesvědčit Matýska, že mu žádné nebezpečí nehrozí a nechat jej poznat, že ne všichni psi jsou soupeři. Dále, že jakmile se mu podaří „vyšroubovat“ situaci na hranici konfliktu, nemůže očekávat záchranu v náručí své paničky.Po několika lekcích již Matýsek běhal bez problémů s ostatními psy. Statečně se motal pod nohama psů 10x těžších než je on sám. Dokonce se snažil konkurovat urostlejším parťákům v souboji o přízeň psích dam. Nyní již bez vrčení a cenění zoubků. Postupně zvládl překonávat překážky parkuru (ty které mu jeho výška dovolí).

Konkrétně Kurz je určen pro děti a mládež ve věku 12 – 18 let. Další běh budeme pořádat v termínu od 10. září 2014 do 12. listopadu 2014. Přihlášky jsou dostupné na internetových stránkách www.policie.cz v sekci Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, akce a projekty. Řádně vyplněné přihlášky zasílejte do 31. 8. 2014 na adresu: Krajské ředitelství policie Ms. kraje, skupina tisku a prevence, 30. dubna 24, Ostrava. Počet účastníků je omezen, z důvodu individuálního přístupu.
Projekt je realizován  za finanční podpory statutárního města Ostravy.

Fotogalerie zde

por. Mgr. Kateřina Špoková
STP Ostrava
25. června 2014

vytisknout  e-mailem