Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE- Příprava vozidla na zimní období

PREVENCE- Příprava vozidla na zimní období 

Vzhledem k tomu, že se v zimním období se zvyšuje počet dopravních nehod a počet zraněných nebo usmrcených osob, připomínáme v rámci prevence několik užitečných rad pro řidiče, kteří používají vozidlo i v zimě.
Komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot nevyzpytatelné, a proto nebezpečné .  V zimních měsících se stává nejvíce nehod s tragickými následky.
Na místě je zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí.
  • Auto je používáním amortizováno a starší auta potřebují v náročné zimní sezóně víc péče. Proto je dobré provést takovou základní kontrolu dříve, než napadne sníh.
  • Výměna zimního přezutí je v České republice již povinná.
  • Kromě výměny pneumatik se zimním vzorkem, s hloubkou dezénu- hlavních sezonových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm je dobré, aby řidič zkontroloval své vozidlo alespoň vizuálně. To se dá zvládnout i na parkovišti před domem.
  • Vizuální kontrola vozidla začíná osvětlením a hlavními světlomety (denní svícení, směrovky, mlhovky)
  • Kontrola pneumatik je důležitá, zvlášť při sněhu, náledí a nepřízni počasí ( připomínáme, že vzorek na pneumatikách musí mít hloubku 4 mm).
  • Vizuální kontrola motoru se týká hlavně kabelů, hadiček, zda nejsou poničeny a kontroly stavu hladiny oleje. Kontrola stavu nemrznoucí směsi do ostřikovačů se určitě vyplatí.
  • Jednou v roce překontrolovat povinnou výbavu a nářadí by mělo být pravidlem.
  • Povinná výbava - reflexní vesta (umístěná v interieru, (v cizině by mělo být tolik vest, kolik je osob ve vozidle),  lékárnička,  hever, rezervní kolo, nebo kolo na nouzové dojetí, nebo opravnou soupravu na opravu defektu, žárovky, pojistky, u můžete s sebou vozit i jiné věci, které nám mohou pomoci (např. lopatku, zimní řetězy, škrabku na okna, hasící přístroj, kontakt na odtahovou službu apod.), nikdy nevíte, kdy se můžou hodit.
  • Při nástupu do vozidla by si měl řidič nastavit správně sedadlo, upravit zádržný systém pro dítě, výškově nastavitelný bezpečnostní pás a také volant.
  • Celková kontrola vozidla můžete být ukončena kontrolou ukotvení pedálů, zda se nepohybují do stran. V neposlední řadě při nastartování by měl řidič věnovat pozornost také přístrojové desce a   středové konzoli palubní desky.
Zdroj: BESIP
por.PhDr.Papežová Zdeňka

vytisknout  e-mailem