Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE – Příprava a jízda se soupravou

PREVENCE – Příprava a jízda se soupravou.  

napojení přívěsu za tažné vozidlo 2napojení přívěsu za tažné vozidlo 2

 
V našem výkladu se zaměříme na případy, kdy k jízdě se soupravou řidiči bude stačit řidičské oprávnění sk. B, tzn. že se skupinou B jsme oprávněni připojit za své vozidlo přívěsný vozík o celkové hmotnosti do 750 kg. (Pro přívěsy o vyšší hmotnosti je třeba být držitelem sk. E)
Řidič, který se rozhodne pro jízdu s přívěsným vozíkem si musí uvědomit:
  • Vozidlo s přívěsem bude mít horší akceleraci a také delší brzdnou dráhu proto je třeba ještě více dbát na dodržování zásad defenzivní jízdy.
  • Vozidlo s přívěsem je více zatíženo, proto má také vyšší spotřebu pohonných hmot, výraznější je také opotřebení brzdového systému, pneumatik…           
  • Dbát na stav závěsného zařízení – dodržování přesných pokynů výrobce tažného zařízení a autorizovaného servisu, který montáž na vozidlo provedl.               
  • Jízda s přívěsným vozíkem je náročnější pro auto i řidiče a má svá specifika. Řidič může získat potřebné informace také v autoškolách, kde si může domluvit kondiční jízdy s přívěsem pod dohledem odborníka.
  • Montáž závěsného zařízení provádí autorizovaný servis, který vydá potvrzení, že je montáž provedená odborně a příslušný městský úřad obce s rozšířenou působností (registr, kde je vozidlo přihlášeno), provede zápis do TP. Teprve poté vozidlo smí být použito jako tažné.
  • Ne každé vozidlo je vhodné použít jako tažné.
  • A nakonec, je třeba nepřesáhnout maximální povolenou rychlost vyznačenou na zadní části přívěsného vozíku.
 
Připojení přívěsného vozíku a příprava soupravy před jízdou:
  • Při parkování musí být jednonápravový přívěsný vozík zajištěn proti pohybu nejméně dvěma zakládacími klíny (zajištěna obě kola).
  • Je nutné auto zajistit proti pohybu (zařazený 1.rychlostní stupeň a zatažená parkovací brzda)
  • Při připojení přívěsného kloubu (žehličky vozíku) na kouli závěsného zařízení musí obě části zapadnout (hlasité cvaknutí)              
  • Nutno kontrolovat indikátor opotřebení závěsného systému – má tři polohy: Červená – parkovací poloha, Zelená - připojení bez závad, Žlutá s vykřičníkem ! – upozorňuje na nutnost výměny celého nebo části závěsného systému v odborném servisu. Kontrola závěsného zařízení je prováděna také v rámci STK.                                                
  • V případě, že přívěs nemá indikátor opotřebení, musí řidič před jízdou vyzkoušet pevnost spojení vlastní silou (přívěs zvednout za oj). Spojení musí být pevné, nesmí být vůle v pohybu. Řidič musí použít také pojistku zámku.               
  • Připojíme elektrickou zásuvku a před jízdou je řidič povinen zkontrolovat zákonem stanovené osvětlení celé jízdní soupravy a také stanovený tlak pneumatik.
  • Na soupravě nesmí být ostré hrany a je povoleno použití jen vybavení, které je schváleno pro použití v provozu na pozemních komunikacích.
  • Náklad musí být na ložné ploše zajištěn proti pohybu a to i je-li přívěs vybaven plachtou. Upevnění nákladu je důležité proto, aby náklad při uvolnění nezpůsobil zranění ostatních účastníků provozu a  řidič musí také počítat s odstředivou silou, která na náklad působí. Nepřipevněný náklad by tak výrazně zhoršil jízdní vlastnosti celé soupravy.

Pokud řidič opomine provést některý z těchto kroků, může dojít k vážné dopravní nehodě  a ohrožení života účastníků v provozu na pozemních komunikacích (kontrola celé soupravy před jízdou nezabere v tomto případě víc než 10 minut).

por.PhDr.Papežová Zdeňka
krajský koordinátor BESIP pro Karlovarský kraj - Václav Brož
říjen 2013
Odkazy do noveho okna

kontrola brzd systému, stavu pneumatik

kontrola brzd systému, stavu pneumatik 

Detailní náhled

kontrola stavu opotřebení zařízení

kontrola stavu opotřebení zařízení 

Detailní náhled

napojení přívěsu za tažné vozidlo

napojení přívěsu za tažné vozidlo 

Detailní náhled

napojení přívěsu za tažné vozidlo 2

napojení přívěsu za tažné vozidlo 2 

Detailní náhled

oprávnění skupiny

oprávnění skupiny  

Detailní náhled

připojení elektrické zásuvky

připojení elektrické zásuvky 

Detailní náhled

uzamykatelná pojistka přívěsného kloubu

uzamykatelná pojistka přívěsného kloubu 

Detailní náhled

vyšší hodnoty tlaku v pneumatikách

vyšší hodnoty tlaku v pneumatikách 

Detailní náhled

závěsné zařízení

závěsné zařízení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem