Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

prevence-Preventivní činnost za rok 2015 – Karlovarský kraj

prevence-Preventivní činnost za rok 2015 – Karlovarský kraj. 

Současný stav preventistů

Již pět let funguje v Karlovarském kraji systémová preventivní činnost na každém OOP (27), na kterém je vyčleněn vždy  jeden z řadových policistů, který má v rámci výkonu služby vyčleněnou část své pracovní náplně  preventivním aktivitám, přednáškám na školách a preventivním akcím.

Preventivním aktivitám se věnují také policisté zařazeni na oddělení tisku a prevence a policisté dopravního inspektorátu na jednotlivých územních odborech.

Krajská koordinátorka prevence kriminality metodicky vede preventisty na OOP, nad nimiž má patronaci, spolupracuje při řešení problémů na školách při zjištěném protiprávním jednání dětí a mládeže, podílí se na tvorbě preventivních projektů kraje, projektů vnitroresortních, projektů měst a obcí. Koordinátorka je zároveň členkou pracovní skupiny prevence kriminality při  KÚ, MěP, Lokálního partnerství, spolupracuje se zástupci úřadů měst a obcí, spolupracuje se službou dopravní a pořádkové policie, SKPV-  u problematiky drog, extremismu, mládeže, úzce spolupracuje s organizačními články PČR v rámci společných preventivních akcí.

Policisté-preventisté, kteří mají v rámci výkonu služby vyčleněnou část své pracovní náplně pro prevenci kriminality realizují své preventivní aktivity v pracovní době i  mimo pracovní dobu na základě své iniciativy a dobrovolnosti, často s podporou vedoucího OOP.

Pro preventivní činnosti nelze stále určit měřítko-procentuální výčet aktivit v pracovní době nebo v době mimopracovní, vyčleněný čas na přednášky ve školách, účast ve výchovných komisích, příprava projektů, čas na přípravu přednášek či besed, letní tábory apod. Dosud nebyla nastavena jednotná kritéria a vzory výkazů preventivní činnosti. V roce 2015 se mnohému z policistů-preventistů navýšila práce v oblasti menšin a romských komunit.

Policisté-preventisté svojí činností zvyšují prestiž a prosazují dobré jméno Karlovarského ředitelství policie Karlovarského kraje. Zkušenosti čerpají z terénní práce, úzce spolupracují s výchovnými komisemi škol, orgány samosprávy (OSPOD) a neziskovými organizacemi. Využívají také možnosti zvyšování odbornosti a profesionality absolvováním různých školení, seminářů a konferencí.

Preventivní aktivity se týkají přednášek, besed, letních táborů, spolupráce při tvorbě projektů, prezentací práce policie, spolupráce při tvorbě koncepcí prevence kriminality, osvěty a dalších preventivních aktivit.

Přednášková činnost

Mnohému preventistovi se navýšil objem práce v oblasti romských komunit a práce s menšinami, přesto se proti loňskému roku zvýšil počet přednášek a akcí a také počet oslovených dětí a občanů.

V roce 2015 policisté - preventisté oslovili 16 670 dětí všech typů škol (mateřské školy, praktické školy, základní školy, střední školy, střední odborná učiliště, domovy mládeže), navštívili 32 mateřských škol, na kterých zrealizovali 55 besed s dětmi. Pro děti v mateřských školách připravili setkání, na kterých děti seznámili s prací policie, upozornili na bezpečné chování, věnovali pozornost tématům jako je cizí osoba, osobní bezpečí, bezpečnost v silničním provozu, šikana.

Na 98 základních školách bylo realizováno 447 osvětových přednášek a besed. Témata: velmi aktuální byla v tomto roce počítačová kriminalita, kyberšikana, bezpečné prostředí online, šikana, dále jako v předešlých letech osobní bezpečí, extrémismus, právní minimum, drogy a nežádoucí závislosti, vandalismus, činnost Policie ČR a složek IZS, domácí násilí, BESIP – bezpečné chování účastníka silničního provozu, vybavení jízdního  kola- bezpečné kolo, bezpečné prázdniny, chování ve škole a mimo ní - právní důsledky, E-bezpečí, setkání se zločinem, domácí násilí, sociálně patologické chování ve škole a právní důsledky, bezpečnost v souvislosti s migrací, běžná rizika, jak se nestat obětí trestného činu, bezpečnost pracovníků knihoven v kraji, pozor na podvodníky-Šmejdi.

Obdobná témata byla obsahem 59ti osvětových besed a přednášek na středních školách, učilištích,  gymnáziích a domovech mládeže.

Velká pozornost preventivních aktivit byla věnována v roce 2015 také seniorům, kteří jsou druhou nejohroženější skupinou v otázce obětí trestné činnosti. Pro seniory bylo zorganizováno 14 setkání, která byla zaměřena na osvětu a bezpečnost seniorů s tématy: bezpečně doma, Ne-bezpečný věk, senior v dopravě, ochrana života, zdraví a majetku, osobní bezpečí, Pozor na podvodníky (podepisování různých smluv, pojištění, půjček apod.,  bylo využito zapůjčeného filmu Šmejdi), dále Jak se nestat obětí podvodníků, Vlastní bezpečí, Krádeže na osobách, Někdo je za dveřmi, Násilí na seniorech, práce Policie a složek IZS, novelizace zákona o provozu na pozemních komunikacích a Rizikoví zákazníci.

Z dotace KÚ Karlovarského kraje byl pro účel prevence na školách poskytnut grant ve výši 200 000,-Kč na inovaci a realizaci pokračování projektu Ajaxův zápisník II. K tomuto projektu se v roce 2015přihlásilo 83 ZŠ, 115 tříd. Se Zápisníkem Ajaxe aktivně pracuje 2 955 dětí, což je o 599 více dětí než v roce 2014.

Během školního roku dochází policisté- preventisté pravidelně do škol, v rámci projektu spolupracují se školami a za celoroční práci dětí se zápisníkem připravili téměř na každém OOP „Den s Ajaxem“, na kterém představili práci některých složek policie a odměnili děti metodickými pomůckami pořízenými z finančních prostředků projektu.

V rámci volnočasových aktivit bylo zorganizováno a realizováno 101 akcí pro veřejnost  s největším počtem účastníků byly  Den záchranářů na Rolavě v Karlových Varech, Den IZS ve Velké Hleďsebi, IZS Plesná, Zahájení lázeňské sezony a Muzejní noc v Sokolově, na těchto akcích bylo celkem 10500 účastníků. Mezi další menší akce, kterých se zúčastnilo  cca 8160 účastníků patří:   Hurá škola, Mikulášské besídky, Den dětí, letní dětské tábory, Den prevence, Vodácký tábor, Projektový den MěDDM Sova Cheb, Den dětí pro klienty s mentálním postižením, Dětský tábor pro klienty s onkologickým onemocněním, Přilba, Vidět a být viděn, Dopravní odpoledne, Den s Ajaxem, Alkohol, Den IZS -Rotava, Nejdek, Žlutice, Toužim, Bochov, Bezpečně do školy, Centrum zdraví bezpečí, Den prevence, Projektový den, Víkendové pobyty v horách, Škola v přírodě, Hornická pouť, Soutěž ohňostrojů, Benefiční fotbalové utkání (Vietnamská komunita), Mobidik (vyloučené lokality), letní tábor Bublava, Vránov, Vladař, Stříbrná, příměstské tábory, Den důchodců a další.

Preventivní projekty:

Policisté - preventisté se podílí na koncepci, tvorbě i realizaci preventivních projektů jako jsou: Ajaxův zápisník II,  Mobidik (nízkoprahové zařízení), Senior akademie, ve spolupráci s obcemi a školami - Poldíkův den, Pomohu ti (vzdělávání rodičů při mimořádných událostech), Vše pro zdraví a bezpečí (při základní škole) sezení u kulatého stolu (multidisciplinární tým pro řešení vzdělávacích a výchovných problémů školáků), Vernisáž prevence kriminality v Nejdku (Měp, PČR a ZŠ Nejdek), Medvídek Brumla a Pes (prevence pro nejmenší děti v MŠ- Měp, PČR a MŠ Nejdek), Nebav se s cizími lidmi, Jablíčko nebo citron, Běžná rizika, Chraň svůj život, chraň svůj svět, Včas umět a znát, je napořád (deskové hry pro MŠ).

Také na celorepublikových projektech je zřejmá účast policistů - preventistů z OOP i DI - Obezřetnost se vyplatí (kapesní krádeže), Být viděn a vidět (bezpečí chodců), Zebra se za tebe nerozhlédne (bezpečné přechody v okolí škol), Řídím-piju nealko, Lokální partnerství (prevence kriminality v obcích), Policejní pohádky, Preventivní vlak, Mladý cyklista.

V roce 2015  byl schválen vnitroresortní projekt pro  seniory Dáme si pozor- zhotovené kalendáře jsou určeny pro seniory z odlehlých obcí a vyloučených lokalit. Cílem projektu je zvýšení a rozšíření informovanosti starých lidí v oblasti osobní bezpečnosti, zejména ochrany majetku. Do projektu se přihlásilo 20 obcí s menším počtem 500ti obyvatel.

Policisté spolupracují s orgány samosprávy, neziskovými nestátními organizacemi, s vedením škol a školských zařízení na všech úrovních, jsou členy výchovných komisí, komisí prevence kriminality, spolupracují při tvorbě koncepcí prevence kriminality obcí a měst.  Dalšími subjekty jsou:  KÚ- koordinátorka  a manažerka prevence kriminality KÚKK, odbor školství KÚ Karlovarského kraje, HZS a  SDH, asociace Záchranný kruh, městské a obecní úřady- zastupitelé a OSPOD, PMS, soudy, státní zastupitelství, OOP, Městská policie, BESIP, Azylový dům pro matky s dětmi, Intervenční centrum, Rokršti Cheb, OS Rošťáci Cheb, Domy dětí a mládeže, pečovatelské domy, Pomoc v tísni o.p.s, domovy důchodců, kluby seniorů, sdružení Romů, Sokolík, Svaz důchodců, Infocentrum Bochov, Infocentrum Toužim,  Kotec  o.s., domovy mládeže, VÚM- Žlutice, multidisciplinární tým FOKUS Sokolov, SDH Teplá, Royal Rangers, Vězeňská služba, Agentura pro sociální začleňování, Pomoc v nouzi, HAIMA (sdružuje onkologické pacienty), Pomoc v nouzi o.p.s., masmédia regionální i celostátní (TV Ostrov, deníky, TV, rozhlas, časopis Policista.

Navíc se proti loňskému roku spolupráce rozšířila na další organizace a instituce: NCBI, K-centum, Sdružení Romů a Sintů, Domov pro soby se zdravotním postižením „PATA“, MěÚ Aš, MěDDM Cheb, BFZ o.p.s., Diecezní charita Cheb, Romská nezisková organizace Cheb, LP- Habartov, Kraslice, Žlutice, Cheb, Sokolov, nezisková organizace Člověk v tísni, Sdružení Drahušky Opletalové, Římskokatolická farnost Ostrov, Jáchymov, Dům s pečovatelskou službou Teplá,

Nízkoprahové kluby Ostrov (Zašívárna), Žlutice, Armáda spásy (Mobidik),

Preventisté spolupracují také s vlastními organizačními články- služba dopravní policie (dopravní akce, měření rychlosti, propustnost světel, alkohol za volant nepatří, funkčnost světel, DBA na místní i krajské úrovni), s jednotlivými OOP (Úklidy, prevence zaměřená na ochranu majetku- chaty, byty, vozidla, nákupní střediska, kapesní krádeže při kulturních a sportovních akcích, domácí násilí), SKPV (řešení protiprávního jednání dětí a mládeže, drogová problematika, extremismus apod.)

Zvyšování odbornosti a sebevzdělávání je součástí práce policistů a zvláště preventistů. V roce 2015 absolvovali odborné semináře:

Seminář - Právní náležitosti v oblasti rizikového chování dětí a mládeže – (KÚ)

mezioborové setkání veřejnosti – „Hledat pomoc je projevem silné oběti“ –(BKB)

odborný seminář o prováděném BESIPu v Karlovarském kraji

odborný seminář pro preventisty – Prevence kriminality-spolupráce na místní úrovni- o.s. Společně k bezpečí (Mgr. Veselá)

odborný seminář – Islám v Čechách (Dr. Vojtíšek- katedra regionistiky Husitská teologická fakulta UK Praha)

IMZ Bublava 2015 – Česká scéna v oblasti drog a zneužívání návykových látek –NPC - kpt.Bc. Petr Procházka

školení Menšiny 1 a 2

školení APK (asistenti prevence kriminality)

odborné konference – K.Vary – Podpora sociálního začleňování příslušníků sociálně vyloučených lokalit

mezinárodní konference Jihlava – Kyberkriminalita

Spolupráce policie a neziskového sektoru proti kyberzločinu v praxi

IV. konference prevence kriminality a rizikového chování-Kyberprostor- Kybersvět

Činnost policistů, preventivní aktivity a informace jsou medializovány prostřednictvím celostátních i regionálních médií (ČT1, Prima, Nova, Český rozhlas, rozhlas Dragon, Egrensis, celostátní i regionální deníky a týdeníky, TV Ostrov, časopis Policista), samozřejmostí jsou internetové a intranetové stránky Policie ČR - www.policie.cz . Veřejnost je pravidelně informována o úspěšných akcích PČR, včas upozorňována na různá bezpečnostní opatření např. uzávěry silnic. Prostřednictvím masmédií jsou občané varováni na rizikové chování při různých společensko-sportovních akcích a utkání (kapesní krádeže, ochrana vozidel).

Kromě tiskového servisu jsou medializovány také pravidelné preventivní články podle aktuálního nápadu kriminality, v regionálních i státních periodikách vychází články zaměřené na bezpečné chování, ochranu života, zdraví i majetku, relace k pátrání po osobách.

Podněty na preventivní opatření jsou získávány ze statistik, podnětů občanů, aktuálního stavu a nápadu kriminality (mapy kriminality), dopravní situace, podnětů obcí, neziskových organizací, zkušeností policistů z preventivně bezpečnostních akcí, z dopravních akcí a z terénní práce.

Zpětné vazby od školských zařízení, úřadů, občanů na realizované preventivní aktivity a práci policistů v konkrétních   lokalitách  web- stránky www.policie.cz/děkovné dopisy.

zpracovala
por.PhDr. Papežová Zdeňka
leden 2015  

Odkazy do noveho okna

ZŠ Valeč

ZŠ Valeč 

Detailní náhled

ZŠ Sokolov

ZŠ Sokolov 

Detailní náhled

ZŠ Kraslice

ZŠ Kraslice 

Detailní náhled

ZŠ Jáchymov

ZŠ Jáchymov 

Detailní náhled

Zebra se za tebe nerozhlédne

Zebra se za tebe nerozhlédne 

Detailní náhled

Velká Hleďsebe- Den IZS

Velká Hleďsebe- Den IZS 

Detailní náhled

Úklid K.Vary

Úklid K.Vary 

Detailní náhled

Tábor pro onkologické pacienty

Tábor pro onkologické pacienty 

Detailní náhled

letní tábor Vránov

letní tábor Vránov 

Detailní náhled

Letní tábor Bublava

Letní tábor Bublava 

Detailní náhled

Družina ZŠ J.A.K. K.Vary

Družina ZŠ J.A.K. K.Vary 

Detailní náhled

Dopravní akce-přechody

Dopravní akce-přechody 

Detailní náhled

dopravní výchova ZŠ Valeč

dopravní výchova ZŠ Valeč 

Detailní náhled

Den s Ajaxem

Den s Ajaxem 

Detailní náhled

Den pro děti Žluticko

Den pro děti Žluticko 

Detailní náhled

Den pro děti H.Slavkov

Den pro děti H.Slavkov 

Detailní náhled

Den IZS 2015

Den IZS 2015 

Detailní náhled

Den IZS 2

Den IZS 2 

Detailní náhled

čtení policejních pohádek

čtení policejních pohádek 

Detailní náhled

projekt Dáme si pozor

projekt Dáme si pozor 

Detailní náhled

Ajax Sokolov

Ajax Sokolov 

Detailní náhled

Ajax- ZŠ Potůčky

Ajax- ZŠ Potůčky 

Detailní náhled

Ajax Žluitce

Ajax Žluitce  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem