Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE -Pozor na léky za volantem

PREVENCE -Pozor na léky za volantem 

Nebezpečí alkoholu při řízení motorového vozidla se může projevovat zvýšenou agresivitou nebo naopak prohloubeným útlumem. Svědčí o tom statistické údaje, které uvádí, že z celkového počtu  řešených dopravních nehod byl viníkem řidič ovlivněn alkoholem v  8,53%.
V poslední době se objevují také případy, kdy dopravní nehodu způsobí řidič pod vlivem návykových látek - drog nebo léků.
Na alkohol a jiné návykové látky (drogy) zákon myslí, málo však je brán zřetel na různé druhy silně návykových léčiv, které lze získat na recept od lékaře nebo volně prodejných.
Řízení motorového vozidla zahrnuje mnoho funkcí, vyžaduje pozornost a soustředění, schopnost vidění, motorickou koordinaci svalového a kosterního aparátu.
Existují léčiva, která mají tlumivý účinek (sedativa, hypnotika, antihistaminika, antiparkinsonika, analgetika-opiody apod). Pokud řidič užívá podobné léky je dobré užívání léčiv konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Je nutné také brát zřetel na to, že účinek léčiv je silně ovlivněn alkoholem, kdy se např. tlumivé účinky nesčítají, ale přímo násobí. Některá léčiva mohou také způsobit poruchy vidění (ostrost obrazu, barevnost, zhoršení vidění v šeru, při prudkém slunci apod.) Jsou také léčiva, která ovlivňují motoriku a nervové reakce, tudíž mají vliv na schopnost okamžité správné reakce (myorelaxancia, anestetika apod.)
Pro správné a bezpečné řízení motorového vozidla je vedle užívaných léčiv také rozhodující zdravotní stav toho, kdo za volant usedá. Jsou důležité pravidelné lékařské prohlídky, neboť schopnost řidiče řídit motorové vozidlo a správně reagovat v silničním provozu můžou negativně ovlivnit různá neurologická či psychická onemocnění jako je například nestabilní diabetes, kolísavý krevní tlak, poruchy zraku či sluchu, silné bolesti, onemocnění provázené mdlobami apod.
Pokud řidič užívá různé léky, měl by věnovat pozornost příbalovým letákům, na kterých jsou uvedeny vlastnosti léku. Před usednutím za volant by měl řidič zjistit vedlejší účinky léků k tlumení kašle, nachlazení, chřipky nebo bolesti. Mohou to někdy být vedlejší účinky léčiv, jako jsou oční kapky nebo nosní spreje, které mohou mít tlumící vliv na koncentraci řidiče za volantem.
Pokud by řidič způsobil dopravní nehodu pod vlivem léků, u nichž jsou v příbalovém letáku jednoznačně uvedeny vedlejší účinky léku a upozornění na závažnost možného účinku léku, bude k tomu jistě přihlíženo při řešení dopravní nehody, nebude-li to přímo příčina vzniku dopravní nehody.
zdroj: Česká lékárnická komora, projekt Den lékáren
por.PhDr.Papežová Zdeňka

vytisknout  e-mailem