Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Prevence - noční směna s oddělením hlídkové služby

Brno: Policisté z oddělení hlídkové služby v akci 

 

Noční služba s policisty oddělení hlídkové služby.


 

Běžná noční služba na tomto oddělení začíná asi půlhodinovou instruktáží. Zde se policisté dozví například aktuality v pátrání a také čerstvé změny dopravy ve městě Brně. Po dobu instruktáže postupně přijíždí policisté, kteří se vrací z denní směny. Znaveni 12 hodinovou službou a vedrem vracejí vozidla na svá místa, aby je za malou chvíli předali svým kolegům. Většina těchto policistů je vybavena různými doplňky a taktickými vestami. Tato výstroj má hmotnost až 20kg. Jedná se o zátěž, kterou mají po celou 12 hodinovou službu na sobě. Nic na tom nemění, zda je 15 pod nulou nebo 30 stupňů ve stínu. Po převzetí vozidel po 19. hodině se hlídky postupně přemístí do svých lokalit a tuto skutečnost nahlásí vysílačkou operačnímu důstojníkovi.

Neuplyne ani 10 minut a jedna z hlídek je již vyslána na případ krádeže ve středu města. Samozřejmě ihned je prováděna pátrací akce po pachateli, do které operační důstojník vyšle několik dalších hlídek. Tyto si postupně koordinuje a sám si určí kolik a jakých hlídek je zapotřebí. Postupně hlídky přidává nebo odvolává až do ukončení pátrání. Sotva akce končí hned probíhá obdobná, další, ale nyní se pátrá po pachateli loupežného přepadení. Ani další případy nenechají na sebe dlouho čekat.

Kvůli neshodám mezi sousedy 2 hlídky vyjíždí směr Královo Pole, ale situace se během chvilky uklidňuje. Kolem 22. hodiny se hlídky přesunují do Komárova, kde došlo k domácímu násilí a napadenou ženu během chvilky odváží sanitka. Na místě zůstala jen jedna hlídka. Neuplyne ani půlhodina a dochází k napadení občana na Staré Osadě. Několik hlídek se pod majáky přesunuje na místo, kde opět probíhá pátrací akce. Dva z policistů asistují u sanity, která poškozeného ošetří na místě a odjíždí.

Mezi 23. hodinou a půlnocí je zaznamenáno ve dvou případech rušení nočního klidu. Obě záležitosti však během chvilky policisté řeší domluvou. Pět minut po půlnoci je hlášeno na tísňovou linku 158 vloupání do objektu na Vídeňské ulici, kam se sjíždí během chvilky 3 hlídky. Po příjezdu majitele dochází k důkladnému prohledání objektu i jeho okolí. Žádné narušení se nezjistí a hlídky se ihned vrací do svých lokalit.

Patnáct minut po jedné hodině ranní přichází přes vysílačku zajímavé hlášení ze středu města, kde se pachatel snaží vloupat do vozidla a vůbec mu nevadí přítomnost několika všímavých kolemjdoucích. Než se muži podaří vozidlo otevřít, již mu v další činnosti zabraňuje pohotová hlídka. Udivení kolemjdoucí vidí jen nůž na zemi a podezřelého v rukou zákona. Překvapeného zraněného muže ihned ošetřuje jeden z policistů za pomocí autolékárničky. Vzápětí na místo dorazí i sanitka. Největším překvapením je, že zadržený pachatel je pouze majitel vozidla a zranění si přivodil sám neopatrnou manipulací se zapůjčeným nožem, když si zapomněl klíče ve vozidle. Hlídka po řádném prověření věci je opět k dipozici operačnímu důstojníkovi. Další případ je zadržený muž v ekologickém dvoře. Pachateli nepomáhají ani výmluvy, a po bezpečností prohlídce, při které policisté zjišťují zda není ozbrojen, odjíždí na zadním sedadle policejní Octavie na ulici Příční. V budově policejní služebny má možnost své konání vysvětlovat příslušným policistům.

Další případ končí záchranou dvou malých králíčků, kteří pobíhají nekontrolovaně po silnici. Než došlo k nejhoršímu, běží za námi muž a svoje králíčky si ke své spokojenosti přebírá a hlídka odjíždí. Pomalu začíná svítat. Přišel čas, zkontrolovat příbytek bezdomovců, v tuto chvíli, se zde nikdo nenachází, ale je třeba průběžně i tato místa mít pod kontrolou. Relativní klid přeruší hlášení operačního důstojníka a hlídka mění směr na letiště Tuřany, kde se má pohybovat podezřelé vozidlo s dvojčlennou posádkou. Během krátké chvíle je vozidlo kontrolováno hlídkou policie. Nejedná se však o nikoho podezřelého, dvojice ve vozidle pouze potřebovala trochu soukromí. Policisté proto řidiče nasměrují dál od brněnského letiště. V uvedenou dobu podle informací z letiště odlétá letadlo směr Řecko a hlídka se opět vrací do centra města. Zde se pohybují nahodile návštěvníci metropole, kteří si hledají postupně cestu domů.

 

nprap. Milan Gruška

 

Odkazy do noveho okna

Doupě1 bezdomovců

Doupě1 bezdomovců 

Detailní náhled

Doupě2 bezdomovců

Doupě2 bezdomovců 

Detailní náhled

Nůž na zemi

Nůž na zemi 

Detailní náhled

Odvoz zraněného

Odvoz zraněného 

Detailní náhled

Tuřany letiště

Tuřany letiště 

Detailní náhled

Údajné vloupání do vozidla

Údajné vloupání do vozidla 

Detailní náhled

Vozidla do služby

Vozidla do služby 

Detailní náhled

Zachránění králíčci

Zachránění králíčci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem