Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prevence na území Praha - venkov

Policisté i v letošním roce pokračují v preventivní činnosti 

 
 
      V letošním roce,stejně jako loni, pracovník preventivně informační skupiny nprap. Zdeněk Chalupa Praha – venkov vyjíždí na preventivní akce. Navštěvuje mateřské , základní i střední školy, seniory. Jaká témata jsou na besedách nejčastější?
 
     V mateřských školách si policista s dětmi povídá o tom, jak se správně chovat v silničním provozu, proč nechodit s cizími lidmi, jak je důležité být opatrný a jak se zachovat při setkání s neznámými psy.
 
    V základním školách s dětmi diskutuje například o šikaně, drogách, alkoholové toxikománii a trestní odpovědnosti mládeže.V nižších ročnících využívá preventivního projektu „Ajaxův zápisník“. Besedy jsou doplňovány filmovými ukázkami a děti společně s policistou hrají počítačovou hru „Bezpečný den s Ajaxem“. Ta je u dětí ve velké oblibě. U vyšších ročníků je beseda vhodně doplněna o preventivní projekt Národní protidrogové centrály „Malá policejní akademie“. Žákům je vysvětlována věková hranice trestní odpovědnosti. Děti si často myslí, že jejich protiprávní jednání bude bez postihu.
 
     Na středních školách se zaměřuje především na trestní odpovědnost, drogovou problematiku a šikanu. Často diskutovanou otázkou je také trestná činnost mládeže v souvislosti s dopravou. Velmi často dochází k řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění právě u mladistvých. I tito studenti jsou často překvapeni informací o tom jak mohou být za takovýto skutek potrestáni. Při setkáních je studentům promítnut film „Zpackané životy“ a „Pokušení“, kde si velmi dobře uvědomí nebezpečí, která na ně v současném světě a stylu života mladých lidí číhají.
 
      Jak děti základních škol tak studenti na školách středních velmi horlivě s policistou diskutují o daném problému. Žáci se s důvěrou během diskuse na policistu obrací se svými problémy. Získané poznatky jsou předávány policistům na jednotlivých obvodních odděleních a služby kriminální policie. Takto získané informace pak přispívají k předcházení další trestné činnosti mládeže.
 
       Další skupinou, kterou řadíme mezi rizikové jsou senioři. Společná setkání jsou uskutečňována v domovech důchodců, na obecních úřadech či klubech seniorů. Zde senioři dostávají informace jak se chovat v rizikových situacích. Proč neotvírat a nepouštět si do domů cizí lidi. Jakých lstí pachatelé využívají k tomu, aby se jim vetřeli do přízně – např. využívají jejich důvěřivosti, samoty. Vydávají se často za sociální pracovníky, kteří jim jdou pomoci. Opak je však pravdou. I pro tuto skupinu je využíván preventivní materiál jako jsou filmy „Žít a nechat žít“, „(Ne)bezpečný věk“. Ze setkání si odnášení brožury a letáky vytvořené právě pro ně.
 
     V měsíci lednu navštívil pracovník preventivně informační skupiny nprap. Zdeněk Chalupa např. školy ve Štěchovicích, Čelákovicích, Jílovém u Prahy. Na měsíc únor i březen jsou již naplánovány další školy, ve kterých se preventivní besedy uskuteční. I ostatní mají možnost v případě zájmu o preventivní činnost policistů Preventivně informační skupiny PČR Praha – venkov je kontaktovat na tel.: 606 809 306, email: prevence.praha-venkov@seznam.cz
 
                                                                                                     PREVENCE SE VYPLATÍ
  
 
  
 
 
    
 

vytisknout  e-mailem