Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Prevence na sjezdovkách

KRAJ - Policejní preventisté hovoří s dětmi o bezpečném chování na svazích. 

Na konci února a začátkem měsíce března navštívili policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje několik lyžařských areálů v kraji.

3Tato preventivní činnost má přímou návaznost na projekt, do kterého se Krajské ředitelství policie Libereckého kraje zapojilo v říjnu roku 2020. Jedná se o společný projekt s polskými kolegy, který by měl zlepšit spolupráci obou států v oblasti bezpečí obyvatel a turistů v polsko - českém pohraničí.  Projekt s názvem "Bezpečně na sjezdovkách v polsko - českém pohraničí", který  je spolufinancován v rámci Progamu Interreg V-A Česká republika - Polsko 2014 - 2020 z prostředků Evropské unie v rámci Evropského fondu regionálního rozvoje prostřednictvím Euroregionu Nisa.   

Policejní preventisté navštívili například ski areál Ještěd, Bedřichov nebo také Lučany nad Nisou. Zde se zaměřili zejména na nejmenší lyžaře, ale i na starší školní děti.

Při těchto besedách s nimi přímo na svazích hovořili o bezpečném chování a pohybu na sjezdovkách, zejména o dodržování základních deseti pravidel FIS - Mezinárodní lyžařské federace a upozorňovali je na rizika, která jim hrozí na sjezdovkách v případě jejich nedodržení.

Hovořili s nimi dále o důležitosti používání lyžařské helmy a také chráničů páteře, i přestože v České republice je lyžařská helma často diskutované téma a není stále povinná, jako tomu je v okolních zemích.

Z pravidel zdůraznili policisté dětem zejména:

  • ohleduplnost mezi lyžaři na  sjezdových tratích
  • rychlost jízdy a nepřeceňování svých schopností
  • bezpečné zastavování včas a na bezpečných místech
  • neposedávání pod horizonty uprostřed sjezdových tratí 
  • zakázaný pohyb na lyžích mimo vyznačené tratě
  • a také bezpečný a ohleduplný dojezd k dolní stanici lanové dráhy

Další důraz preventisté kladli na poskytnutí první pomoci a zabezpečení místa, kde se něco na sjezdovce stalo. V souvislosti s tím jim zmiňovali povinnost účastníků i svědků nějaké nehody, či střetu lyžařů na sjezdovce prokázat svou totožnost.

Besedy byly postaveny formou dialogu a ze strany žáků byl vidět zájem o spolupráci.  Na rozloučenou žáci obdrželi od přítomných policistů drobné upomínkové předměty, zvláště pak reflexní pásky či jiné reflexní předměty, které mohou využít nejen na svahu, ale i při pohybu na pozemní komunikaci.  Naopak odměnou policistům bylo vidět rozvážné a bezpečně se pohybující malé i starší lyžaře přímo na svahu. 


7. 3. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem