Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prevence na dětských táborech

Děti o prázdninách často zapomínají na svou bezpečnost i na zásady bezpečného chování. Policisté z oddělení prevence tak v průběhu letních prázdnin objíždí dětské tábory a připomínají dětem pravidla bezpečného pohybu v silničním provozu a zásady osobní bezpečnosti.  

V průběhu letních prázdnin policisté z oddělení tisku a prevence KŘP hl. m. Prahy rozhodně nezahálí a pravidelně vyjíždějí za dětmi z Prahy, na dětské tábory organizované pražskými městskými částmi, neziskovými organizacemi a dalšími subjekty.
 
Na začátku srpna dorazili „policejní preventisté“ na dětský tábor do Bubnu u Plzně, pořádaný Městskou částí Praha 9. Pro necelé tři desítky dětí školního věku připravili policisté dopolední i odpolední program. Děti se při něm rozdělily do tří skupin a postupně obcházeli připravená stanoviště, na kterých byla vždy v úvodu přednáška na dané téma, zakončená testem či praktickou ukázkou.
 
  • První stanoviště bylo zaměřené na bezpečný pohyb v silničním provozu.  Důraz byl kladen na znalosti dopravních značek, bezpečný pohyb na jízdním kole i chování v pozici chodce. Děti si následně ověřily své znalosti na dopravních testech
 
  • Na druhém stanovišti si děti zopakovaly obecné zásady bezpečného chování při kontaktu s cizí osobou v reálném i virtuálním světě. Dotazy dětí však směřovaly i do oblasti nebezpečí návykových látek. I zde děti své znalosti využily při závěrečném testu.
 
  • Mezi dětmi bylo nejvíce oblíbené třetí stanoviště. Na něm policista dětem vysvětloval zásady bezpečného chování při nálezu zbraní a výbušnin. Děti se na tomto stanovišti také seznámily s výstrojí a výzbrojí různých složek policie a na závěr si mohly všechny vystavené věci i prohlédnout a vyzkoušet.
 
Odpolední část se věnovala historii policie a byla zakončena hranou scénkou z období třicátých let. Místní „lapka“ na polní cestě přepadl pocestnou, která se vracela z trhu, a pod hrozbou namířené zbraně jí odcizil peníze, které utržila za prodané zboží.  Děti následně pomáhali sestavovat popis, podle kterého byl lupič po divoké přestřelce zadržen místním četníkem.
 
 
 
 
por. Bc. Ladislav Beránek - 6. 8. 2014

vytisknout  e-mailem