Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE - Lesní zvěř

PREVENCE - Lesní zvěř 

Jak se dá předejít srážce se zvěří a co můžete vy jako řidiči udělat, abyste snížili riziko střetu s lesní zvěří?

V následujících bodech uvádíme několik rad a informací, které byste měli mít při jízdě na paměti:

  • I přesto, že může dojít ke střetu se zvěří v jakoukoli denní dobu. Je důležité si uvědomit, že vysoká zvěř má tendenci pohybovat se především za svítání a za soumraku - při nočním oslnění světlomety vozidla je vysoká zvěř zmatená a zůstává často stát na silnici a neutíká.
  • Zvýšenou pozornost bychom také měli soustředit v období od října do prosince, kdy dochází u vysoké zvěře k páření. Pozor je také nutné dávat v jarních měsících se změnou času ze zimního na letní, a to v ranních hodinách – zvěř přechází vozovku za potravou a při změně času se o hodinu později zvýší provoz na silnicích.
  • Počítejte s tím, že zvíře neputuje osamoceně. Pokud vidíte přecházet přes cestu srnku, zpomalte, vždy je velká pravděpodobnost, že bude v blízkosti celé stádo.
  • V místech, kde je možný výskyt zvěře (cesta, která vede lesem, úsek označený dopravní značkou „pozor zvěř“…) zpomalte a soustředěně kontrolujte obě strany silnice. V případě, že jedete za tmy, soustřeďte se, zda nevidíte záblesky očí zvířat v okolí cesty. Pokud oči zahlédnete, okamžitě zpomalte a vypněte dálková světla. Někdy pomůže i zatroubit a tím zvíře vyplašit.

nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
iBesip.cz
 

vytisknout  e-mailem