Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prevence krádeží věcí z vozidel

Mnoho lidí si i přes opakovaná varování policie stále plete své auto s trezorem. Při namátkové obhlídce parkovišť, lze stále najít vozidla, ve kterých jsou na předních i zadních sedadlech a často i na palubní desce odložené věci. To je přímo výzva zlodějům! 

Policejní preventisté se snaží varovat majitele vozidel přímo na parkovištích, u nákupních center nebo přímo na ulicích. Snaží se znovu připomenout, že i méně zručnému zloději se podaří vniknout do téměř každého vozidla během několika málo chvil.
 
Přes všechna varování je stále dost těch, kteří otázku odložených věcí v autě podceňují. Domnívají se, že když opustí auto jen na krátkou dobu, nic se nemůže stát. Jenže odložené věci za oknem jsou velkým lákadlem, přímo nabídkou pro zloděje!
 
Statistický přehled krádeží věcí z vozidel na území Prahy v letech 2000 – 2013
ROK
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
PŘÍPADY
27338
24308
30354
28580
26585
22803
20682
ROK
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
PŘÍPADY
20685
19088
18500
13683
12078
9758
11833
Jak je patrné z policejních statistik, počet případů vloupání do vozidel na území Prahy je ve srovnání s předchozími lety na podstatně nižší úrovni. Pouze zodpovědné chování motoristů, kteří omezují kriminogenní faktory, může přispět k udržení tohoto pozitivního trendu.
 
Rady pro majitele vozidel:
  • Vozidlo parkujte vždy, na místě k tomu určeném. Místo by mělo přehledné a pokud možno osvětlené. Využívejte hlídaná parkoviště. Nenechávejte svá auta na opuštěných místech.
  • Řádně uzamkněte vozidlo, a to i v případě krátkodobé nepřítomnosti (například při doplnění pohonných hmot na čerpací stanici).
  • Při odchodu od vozidla zkontrolujte uzavření oken, dveří, střešního okénka. Doporučujeme zvýšenou obezřetnost při uzamykání vozidla dálkovým ovladačem!
  • Nenechávejte ve voze žádné věci, elektroniku nebo zavazadla. I relativně bezcenná odložená věc může přilákat pozornost zloděje.  
  • Pokud máte snímatelný panel od rádia, nenechávejte jej ve vozidle. Totéž platí i v případě, pokud používáte ve voze přenosný navigační systém.
  • Zbytečně na parkovišti neotvírejte zavazadlový prostor. Ukládat si do něho v tento okamžik své věci, může znamenat, že ukážete zloději, kam se má zaměřit.  
  • Při manipulaci s nákupem dbejte na bezpečnost. Věnujte pozornost svému okolí při vykládání nebo nakládání zakoupeného zboží.
  • Doklady a klíče od vozu mějte vždy u sebe, doklady osobní i k vozidlu nenechávejte zbytečně ve vozidle.  
  • Zaparkovaný vůz průběžně kontrolujte, nenechávejte jej zaparkovaný delší dobu bez dozoru.
  • Vůz zabezpečte vhodným elektronickým či mechanickým zabezpečením.
  • V případě, že dojde k vloupání do vozidla, ihned volejte Policii ČR na linku 158. Zvýšíte tak šanci na vypátrání pachatele!
  • Pokud je to možné, tak vozidlo před příjezdem policie ponechte v takovém stavu, v jakém ho zanechal pachatel. V opačném případě můžete znehodnotit upotřebitelné stopy.
Stejně s dobou, jdou kupředu i pachatelé krádeží. Používají nové metody, na něž musí policie reagovat. O to více zamrzí, když někteří lidé práci pachatelům sami usnadňují a policii tak práci ztěžují. Tato slova potvrzují i výsledky jedné z mnoha preventivních akcí, která proběhla v loňském roce http://www.policie.cz/clanek/jste-dostatecne-opatrni-auto-neni-trezor.aspx
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 5. 3. 2014

vytisknout  e-mailem