Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE-Desatero na sjezdovce

PREVENCE-Desatero na sjezdovce 

Stejně jako na silnicích i na sjezdovkách platí určitá pravidla. Proto si připomeneme Desatero na sjezdovkách

1. Ohled na ostatní lyžaře                                                                                                                                                                              Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.

2. Zvládnutí rychlosti a způsob jízdy                                                                                                                                                                    Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na  vzdálenost, na kterou vidí. Rychlost a způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, také hustotě provozu na sjezdovce.

3. Volba jízdní stopy      Lyžař nebo snowboardista musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždění    Předjíždět se může všemi směry, ale vždy s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi dostatek prostoru pro všechny jeho pohyby.

5. Vjíždění a rozjíždění    Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení   Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

7. Stoupání a sestup    Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Respektování značek    Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

9. Chování při úrazech   Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.

10. Povinnost prokázání se   Každý lyžař nebo snowboardista je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje, ať je svědkem nebo odpovědným účastníkem.

por.PhDr.Papežová Zdeňka                                                                                                                                                                             leden 2017

 

vytisknout  e-mailem