Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chodci, dbejte na svou bezpečnost!

KRAJ - Nejen chodci, ale i řidiči by měli být velmi obezřetní. V posledních týdnech řešili policisté v Libereckém kraji více střetů vozidel s chodci. 

Chodci patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu a v případě dopravní nehody nejsou nijak chráněni. V posledních týdnech řešili policisté v Libereckém kraji více střetů vozidel s chodci. Nehody se bohužel neobešly bez újmy na zdraví. 

K jedné z takových nehod vyjížděli policisté počátkem minulého týdne v ranních hodinách v Jablonci nad Nisou, do uilce Palackého. Řidič s osobním vozidlem Škoda Fabia jel ve směru od Liberce do centra města, kde na přechodu pro chodce narazil do dvou přecházejících chodců. Žena a muž vozovku přecházeli ve směru od ulice F. L. Čelakovského. Žena utrpěla lehké až středně těžké zranění a muž středně těžké zranění

V tomto období jsou zhoršené světelné a klimatické podmínky. Za deště a sněžení je i v denním čase zhoršená viditelnost, navíc mokrá vozovka odráží světla vozidel od silnice, a tím může rovněž dojít k přehlédnutí chodce.

Policisté proto věnují v tomto období chodcům zvýšenou pozornost. Policejní preventisté společně se zástupci BESIP a Týmu silniční bezpečnosti oslovují po celém Libereckém kraji chodce a apelují na ně, aby nepodceňovali svou viditelnost v silničním provozu a chovali se zodpovědně. Zároveň všechny oslovené vybavují reflexními páskami, reflexními prvky či nákupními taškami s reflexním pruhem. V uplynulém týdnu jste se s nimi mohli setkat v Lomnici nad Popelkou na Semilsku a tento týden budou působit na vlakovém nádraží v Liberci.                               

Policisté vyzývají řidiče i chodce, dbejte zvýšené opatrnosti!

Řidiči:

  • Snižte rychlost jízdy vozidla, když se blížíte k přechodu pro chodce a pozorně kontrolujte, zda na přechodu není chodec.
  • Sledujte i chování chodců na chodníku, zda se již chodec nechystá přechod užít. Vidíte-li, že protijedoucí vozidlo před přechodem pro chodce zastavuje, zastavte svůj vůz také, může být již na přechodu chodec nebo se ho chystá použít. 
  • Pozor při odbočování, v blízkosti křižovatek a kruhových objezdů jsou rovněž přechody pro chodce, může zde být osoba, která již přechází silnici, proto sledujte přechody zejména při odbočování.

1Chodci:

  • Dbejte na Vaši zvýšenou viditelnost - při snížené viditelnosti noste oblečení jasných barev, abyste byli lépe vidět v šeru a ve tmě, opatřete svoje oblečení reflexními prvky a doplňky.
  • Vozovku přecházejte na přehledném místě.
  • Při přecházení přes vozovku využívejte pokud možno přechody pro chodce se světelnou signalizací a vyznačené přechody.
  • Pokud je u přechodu semafor, respektujte světelná znamení.
  • Je důležité pamatovat na to, že chodec nemá absolutní přednost ani na vyznačeném přechodu.
  • Vždy se rozhlédněte a přesvědčte se, zda nepřijíždí vozidlo - rozhlédněte se vlevo, vpravo a nejlépe opět znovu vlevo. 
  • Dvouproudovou silnici přecházejte obzvlášť opatrně, dávejte pozor na druhý pruh, odkud může přijíždět další vozidlo.
  • Přecházíte-li od zastávky autobusu, nechte autobus odjet, pak budete mít dobrý rozhled a přehled o tom, zda můžete přejít vozovku bezpečně.
  • Nevstupujte do vozovky mezi vozidly. Nejenže nemáte dobrý rozhled o přijíždějících vozidlech, ale ani řidiči Vás nemusí dobře a včas vidět.
  • Vozidla s právem přednosti v jízdě (PČR, HZS, RZS a další) mají před chodci i vozidly přednost.
  • Chodec nemá v žádném případě přednost před tramvají.


30. 1. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem