Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE - Bezpečné prázdniny

PREVENCE - Bezpečné prázdniny. 

Každý rok psychologové, ale také policisté varují před příliš tvrdými tresty nebo jinými postihy za ne-příliš dobré vysvědčení. Výsledné vysvědčení je za celoroční práci a ta záleží nejen na dětech , ale také na dospělých, kteří by měli svým dětem pomáhat ve školních povinnostech po celý rok.
Příčinou útěků z domova je strach z trestu za špatné vysvědčení, na kterém nemusí být vždy jen čtyřky, nebo pětky. Ambiciózní rodiče mohou často klást na své děti víc požadavků, než jsou děti schopné zvládnout a při celoročním přetížení pak nezvládnou stres v podobě vysvědčení.
Konec školního roku však s sebou přináší mnohem příjemnější zážitky, jako je devět týdnů prázdnin.
Ne všichni rodiče však mají na to, aby zajistili program pro děti na celou dobu prázdnin.
V případě, že zůstanou děti samy doma, bez dozoru dospělých, měly by být poučeny o základních pravidlech jak se chovat doma, na hřišti, na koupališti, ve volné přírodě, na silnici, na ulici , jak mohou trávit svůj volný čas. Jak dát o sobě rodičům zprávu, že je v pořádku - využití mobilního telefonu, pevné linky, internetu
 doma:
pokud je dítě samo, mělo by znát pravidla, jak se chovat. U telefonu by měli rodiče nechat důležitá telefonní čísla - rodičů, policie, záchranné služby, hasičů , linky bezpečí apod.
Dítě by mělo být zaměstnáno bezpečnou činností (kreslení, čtení, práce na PC, pohodový pořad v televizi, rozhlase apod.)
Rodiče by měli poučit své dítě o tom, jak telefonovat, že by nemělo dítě do telefonu poskytovat informace o rodičích, o sobě, o tom, kdy se rodiče vrátí z práce, že je samo doma apod. Děti by neměly důvěřovat cizím osobám volajícím telefonem ale také těm, kteří stojí za dveřmi. Otevřít dveře , aniž bychom věděli, kdo stojí za dveřmi je vskutku velmi riskantní.
Děti by si neměly vodit cizí děti domů, kamarády pouze se souhlasem rodičů.
na hřištích:
klíče od domu by neměly nosit děti viditelně, ale skrytě, pod oděvem, neměly by mít větší finanční částku u sebe, neměly by chodit s cizími lidmi, byť by je cizí člověk požádal o cokoli
na koupališti: 
neznalost vodní plochy se může stát osudnou i pro dospělého člověka. Děti by neměly chodit na koupaliště bez vědomí a souhlasu rodičů a pouze samy
Návštěva koupaliště se vždy vyplatí nejméně ve dvou.
ve volné přírodě:
rodiče by měli poučit děti o tom, že nesmí přistupovat k cizím autům, stopovat .
 Pokud dítě nemá dostatečnou prostorovou orientaci, nemělo by do volné přírody chodit samo.
Velkým nebezpečím jsou pády ze stromů, nebo zranění způsobená ostrými předměty.
Dospělí by měli děti vhodným způsobem varovat a upozornit na možná nebezpečí.
na silnici:
dítě - cyklista by mělo znát základy pravidel silničního provozu ( například, nesmí bez doprovodu dospělých na silnici do svých 10-ti let) , jak má mít vybavené kolo, a že povinnou výbavou malého cyklisty je cyklistická přílba - helma
co se týká dítěte jako chodce, není vždy správné, že pospíchající rodiče téměř vlečou přes silnici své dítě, které se brání slovy: ale mami vždyť máme červenou a to musíme stát a čekat na zelenou.
Pravidla chodců na přechodu jsou často porušována dospělými, kteří těm malým nejdou dobrým příkladem.
Přecházet ulici je nejbezpečnější až po důkladném rozhlédnutí, je dobré nejen   se rozhlédnout, ale také poslouchat, zda se nepřibližuje vozidlo. Dítě má velmi omezený zorný úhel ( když nic nevidí na silnici, neznamená to, že není nějaké vozidlo nablízku).
Takže pro děti i dospělé : Nejdříve se rozhlédnout, zaposlouchat se, zda nepřijíždí vozidlo, vyčkat a pak teprve přejít kolmo silnici. Vždy se dívat směrem, ve kterém přijíždějící vozidlo je chodci blíž.
cizí člověk:
Rodiče by měli být ti nejbližší, kterým by mělo dítě důvěřovat ve všech případech. Rodiče by měli znát své dítě a tudíž vědět, co mohou od svého dítěte očekávat. V tom smyslu pak zaměřit svá ponaučení ve smyslu ochrany majetku, zdraví a života a organizace prázdninového volna dítěte.
Dítě by mělo vždy vědět, že má někoho blízkého, komu se může svěřit a ke komu se může obrátit v nouzi, případně znát linku bezpečí .
Nedůvěřovat cizím lidem není škarohlídství a neochota pomoci, ale velmi dobrá ochrana svého majetku, zdraví i života.
letní tábory:
Zajištění letního dětského tábora může být pro leckterého dospělého-rodiče problémem.
Rodičům se vždy vyplatí znát letní aktivity, které pořádá město pro děti během prázdnin , nebo znát organizátora letního tábora (vždy bezpečné jsou oficiální, státní služby organizované domy dětí v místě bydliště) . Pokud nějaká organizace pořádá letní tábor pro děti, není od věci kontaktovat konkrétní osobu, znát přesnou adresu organizace a informovat se o předešlých aktivitách takové organizace. Pak se můžou rodiče spolehnout, že jejich děti budou v dobré a profesionální péči .
 zdroj: materiály PČR, MV ČR, BESIP
 
por.PhDr. Papežová Zdeňka
červen 2013
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem