Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přetížené kamiony brázdí silnice kraje

ČESKOLIPSKO - Přetížené kamiony ničí silnice a zároveň ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Mnohdy je přetížení v řádech několika tun. 

1Jednou z cílových skupin, na kterou se policisté při silničních kontrolách zaměřují, jsou řidiči nákladních vozidel. Při kontrolách se zaměřují nejen na to, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, ale zajímá je také technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti, dále také upevňování nákladu, hmotnostní limity a přeprava nadměrných nákladů.   

K nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení vozidel využívají policisté v Libereckém kraji speciální služební vozidlo Mercedes, kterým disponuje oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Zároveň realizují společné akce s Centrem služeb pro silniční dopravu při Ministerstvu dopravy ČR, které využívá k vážení tzv. mobilní expertní jednotku. 

Mnohdy přetížené kamiony ničí silnice a nejen svým přetížením či nadměrným nákladem, ale i jeho špatným zajištěním či upevněním ohrožují ostatní účastníky silničního provozu..

Jednoho takového hříšníka odhalili českolipští dopravní policisté při nedávné dopravní akci. V úterý 27. července 2021 probíhala u Dubé na Českolipsku společná akce dopravních policistů z České Lípy společně s Centrem služeb pro silniční dopravu při Ministerstvu dorpavy ČR. Během akce probíhalo vážení nákladních vozidel. Po dvanácté hodině zastavili ke kontrole i polskou nákladní soupravu převážející dřevní hmotu.

Výsledkem kontrolního vážení bylo zjištěno přetížení nákladní soupravy o celkem 8331 kg. Z tohoto důvodu policisté ihned řidiči uložili sankci ve výši 10.000,- Kč a dopravci kauci ve výši 20.000,- Kč, která bude odeslána patřičnému úřadu. Nákladnímu vozidlu policisté dále zakázali pokračovat v jízdě do doby odstranění závady. 

Tito přetížení "velikáni" nemají v silničním provozu co dělat a jejich brázdění na silnicích kraje nebudou policisté tolerovat. 


29. 8. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem