Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Přetížené kamiony i překračování rychlosti

OLOMOUCKÝ KRAJ - Policisté se zaměřili jak na osobní, tak i nákladní dopravu 

Přes uplynulý víkend proběhlo několik dopravně bezpečnostních akcí v Olomouckém kraji.

Již v pátek 11. února se policisté zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené zejména na kontrolu dodržování povolené rychlosti jízdy motorových vozidel v obci a mimo obec.

Téměř čtyřicet policistů ze služby dopravní policie zkontrolovalo přes 300 vozidel v Olomouckém kraji. Zjistili 167 dopravních přestupků, z nichž 133 vyřešili příkazem na místě v celkové výši 78 300 korun. Zbývajících 34 přestupků oznámili do správního řízení. Nejvyšší povolenou rychlost překročila třetina kontrolovaných řidičů, a to 132. Pod vlivem alkoholu policisté přistihli 5 řidičů.

Jedním z nich byl řidič osobního vozidla Kia, který v pátek ráno jel ulicí Otakara Březiny v Jeseníku rychlostí 84 km/h. Přitom v daném úseku byla povolena maximální rychlost 40 km/h. Policisté navíc u 58letého řidiče zjistili, že řídil pod vlivem alkoholu. Muž nadýchal 2,37 a 2,65 promile alkoholu v dechu. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu zakázali. Mimo dopravního přestupku je muž podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Dále v pondělí 14. února proběhla  speciální krajská dopravně bezpečnostní akce  namířená převážně na kontrolu nákladních a dodávkových vozidel nad tři a půl tuny. Hlídky se zaměřili nejen na kontrolu dodržování povinností při přepravě věcí, na technický stav vozidel, na časové zpoplatnění komunikací, na vážení vozidel, na odhalování migrantů ve vozidlech, ale i na úhradu nedoplatků řidičů nebo provozovatelů vozidel.

Do opatření se mimo policistů z dálničního oddělení Kocourovec a kolegů z oddělení silničního dohledu krajského ředitelství zapojili i kolegové z cizinecké policie a příslušníci Celního úřadu Olomouc.

V průběhu opatření policisté zkontrolovali 50 vozidel. Zjistili 34 přestupků v dopravě, z toho 32 z nich vyřešili příkazem na místě v celkové výši 65 000 korun. Za neuhrazení časového poplatku na dálnici udělili 27 pokut. V souvislosti s kontrolním vážením policisté oznámili 2 přestupky správním orgánům a řidičům přetížených vozidel uložili pokutu.

Jedním z nich byl řidič nákladního vozidla převážející klády, který měl vozidlo přetíženo o čtyři a půl tuny. Policisté mu za přestupek udělili příkazem na místě pokutu 10 000 korun a provozovatele vozidla oznámili do správního řízení. Řidič mohl v jízdě pokračovat, až po přeložení nákladu.

Policisté nezjistili žádnou osobu, která by zde pobývala nelegálně.

por. Mgr. Libor Hejtman
15. února 2022

vytisknout  e-mailem