Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Přeshraniční pronásledování

Policie ČR z Jablonce n.N. a ze Semil si ověřila možnosti přeshraničního pronásledování pachatelů trestného činu v Polsku 

 

 Vstup ČR do Shengenu s sebou přinesl spoustu nových možností pro rozvoj policejní práce. Jednou z nových činností je tzv. přeshraniční pronásledování. Jedná se o úplně novou situaci, při které policisté jednoho státu pronásledují za hranice druhého státu prchajícího pachatele, který se na jejich území dopustil nějakého trestného činu.
Úkolem dnešního společného cvičení policistůČR a Polska bylo ověřit možnosti vzájemného dorozumění a možnosti spojení.
Scénář byl následující: V Praze došlo k ozbrojenému přepadení benzínové čerpací stanice. Pachatel odjel z místa činu vlastním vozidlem. Policisté zachytili typ, značku a barvu vozidla. Jelikož pachatel jede ve vozidle s polskou poznávací značkou a míří na Harrachov, je předpoklad, že zde překročí státní hranice. Pražští policisté dávají zprávu na operační středisko do Semil a do Jablonce n.N. Policisté OOP Tanvald okamžitě vyjíždějí a začínají kontrolovat projíždějící vozidla. Při kontrole zjistí i průjezd podezřelého vozidla, které hlídce nezastavilo. Dávají zprávu operačnímu středisku a začínají vozidlo pronásledovat. Vozidlo ujíždí a překračuje státní hranice. Policisté na hranicích nezastavují a pokračují v pronásledování. Díky komunikaci mezi operačními středisky OŘ Jablonec n.N. a operačním střediskem v Jeleniej Gorze se do pronásledování vzápětí připojuje i polská policie. Podezřelé vozidlo je zanedlouho dostiženo a to ve chvíli, kdy na křižovatce naráží do projíždějící cisterny.

Cvičení velmi dobře prověřilo možnosti vzájemné komunikace českých a polských policistů a možnosti spojení, ať již pomocí telefonních linek, vysílaček či mobilních telefonů.

Cvičení nebylo poslední prověrkou možností vzájemné spolupráce mezi PČR a Polskou policií. Při závěrečném vyhodnocení bylo dohodnuto, že se v podobných prověrkách bude pokračovat a to nejen po linii policie, ale i po líniích dalších vyšších složek.

Úkolem nebylo ukázat, že tyto situace jdou zvládnout, ale odhalit slabá místa, na kterých je potřeba zapracovat.

 

pachatelé zadrženipachatelé zadrženi

 

vytisknout  e-mailem