Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Přes koleje ne!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Chůze přes koleje je nebezpečná, a proto zakázaná.  

 

Mladík se sluchátky v uších, do nichž mu hraje hlasitá hudba, jde v kolejišti ze školy domů. Uslyší vlak jedoucí za ním a dojde domů?

Důchodkyně, která má natolik bolavé nohy, že její největší túrou je cesta do diskontu, přechází čtvery koleje s nákupním vozíčkem v ruce. Směřuje k díře v plotě, kterou vede vyšlapaná zkratka k levným potravinám. Uskočí hbitě z kolejiště, když se k ní bude řítit přijíždějící rychlík a nakoupí si levné mléko?

Takovéto situace bylo možné vidět včera a dnes na nádraží v Uherském Brodě. Stejně jako na všech jiných vlakových nádražích i zde slyší lidé před příjezdem vlaku upozornění: „Žádáme cestující, aby při pohybu v kolejišti dbali své osobní bezpečnosti a nevstupovali do kolejiště před zastavením vlaku!“ K tomu ještě cestující zavadí pohledem o řadu piktogramů nebo psaných zákazů vstupu do kolejiště. I přesto lidé chodí těsně podél kolejí, i přesto lidé přecházejí koleje. A ke zranění nebo úmrtí není daleko, jak o tom svědčí tragické případy, k nimž v minulosti v regionu došlo. A právě proto uherskobrodští policisté spolu s pracovníky Správy železniční dopravní cesty se v úterý 20. března odpoledne a ve středu 21. března ráno pustili do kontroly na uherskobrodském vlakovém nádraží a v jeho těsném okolí.

Úterní odpoledne měli drážní pracovníci a policisté plné ruce práce, protože řady lidí přecházejících přes koleje nebraly konce. Za dvě hodiny bylo přistiženo asi sto osob, které bez rozpaků koleje přešly. A to i přesto, že všem je k dispozici nedávno vybudovaná moderní lávka pro pěší! Dnešní ráno se lidí ignorujících zákaz vstupu do kolejiště našlo rozhodně méně. Snad si včerejší napomenutí vzali k srdci a začali myslet na svou bezpečnost. Policisté při této první preventivní akci řešili drtivou většinu prohřešků napomenutím. Těm, kterým domluvit nešlo, uložili blokovou pokutu. Za vstup na dráhu nebo do obvodu dráhy, tedy do míst, která nejsou veřejnosti přístupná, ukládá zákon pokutu až deseti tisíc korun.

Každý chodec přecházející přes koleje v místech, kde je to zakázáno, si musí dobře zvážit výhodnost rizika ohrožující život a zdraví, do něhož s pohybem v kolejišti dobrovolně vstupuje, v porovnání s časovou úsporou získanou zkrácením cesty přes dráhu. Je opravdu výhodnější ukrátit si cestu a možná i život?

fotogalerii naleznete zde: www.policie.cz/fotogalerie/chuze-pres-koleje-je-nebezpecna-a-proto-zakazana.aspx
 

 21. březen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem