Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přes internet slibovali půjčky za peníze

Tři podvodníci okradli stovky lidí, hrozí jim až osm let vězení  

V těchto dnech (17. května 2011) v rukou hradeckých policistů skončila trojice podvodníků, která je důvodně podezřelá, že přes rok (od dubna 2010 do dubna 2011) lidem prostřednictvím internetu slibovala výhodné půjčky.
Podvodníci od žadatelů předem vybrali poplatky za zprostředkování půjčky. Přitom věděli, že jim půjčky nikdy neposkytnout. Prozatím se prokázalo, že podvedli 325 lidí a způsobili jim škodu přes 1,5 milionů korun a dalších zhruba 1,5 milionů korun se pokusili od lidí vylákat. V konečné fázi se počet poškozených lidí může pohybovat mezi 3 až 4 tisíci. Policisté muže obvinili ze zločinu podvodu. Hrozí jim až osm let vězení.

Podvodníci byli ze dvou hradeckých firem, které měly mezi sebou propojení. Policisté tři muže předevčírem (18. května 2011) obvinili ze zločinu podvodu spáchaného ve spolupachatelství. Na dva muže (21 a 23 let z Královéhradecka) byla uvalena vazba a třetí muž (44 let z Chrudimska) je vyšetřován na svobodě. Obvinění muži odmítli vypovídat.

Podstata podvodu spočívala ve vybírání poplatků, a to za zprostředkování půjčky a pokuty za uvedení nepravdivých údajů ve smlouvě. Poplatek činil 4.800 korun a pokuta byla 9.600 korun. Služby nabízeli s vědomím, že zájemcům půjčky nikdy nezajistí.

Podvedenými byli lidé, kteří s žádostí o půjčku či úvěr neuspěli v bankovním sektoru. Výše slibované půjčky se pohybovala v rozmezí od 10 do 500 tisíc korun.

Jak člověk mohl půjčku získat?
Na jejich webových stránkách vyplnil on-line formulář. Pak se s žadatelem spojila telefonní operátorka, která mu sdělila, že je půjčka schválena. Domů mu potom poštou přišla smlouva k podpisu. K podepsané smlouvě měl připojit také dva ofocené doklady totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas,…), výpisy z účtů a podepsat souhlas s inkasními platbami. (Jednalo se o platbu za zprostředkování půjčky ve výši 4.800 korun a pokutu pokud uvedl ve smlouvě nepravdivé údaje například o své finanční situaci nebo majetkových poměrech v částce 9.600 korun).
Po zaslání všech podkladů mu byla z účtu odečtena částka 4.800 korun a v případě, že zprostředkovatel půjčky našel ve smlouvě hrubě zkreslené (nepravdivé) údaje, byla mu navíc stržena částka 9.600 korun coby smluvní pokuta.

Policisté zatím vyslechli 325 poškozených lidí. Způsobená škoda činí zhruba 1,5 milionů korun a dalších zhruba 1,5 milionů korun se pokusili od lidí vylákat. Předpokládají, že poškozených lidí bude daleko víc a také se zvýši i škoda. Podle zajištěných věcí se policisté domnívají, že počet poškozených by se mohl vyšplhat na tři až čtyři tisíce lidí.

V případě prokázání viny hrozí mužům až osmiletý trest odnětí svobody.

Policisté hledají další poškozené občany. Lidé, kteří byli takto poškozeni žádáme, nechť zavolají na hradecké telefonní číslo 974 526 503 nebo nám napíší na e-mailovou adresu hkohk@mvcr.cz

Čtěte také: Muži z Hradce slibovali půjčky, namísto peněz ale zájemce okradli (regiony.impuls.cz, 20. května 2011)

Muži z Hradce slibovali půjčky, namísto peněz ale zájemce okradli (Českénoviny.cz, 20. května 2011)

Trojice podvodníků z východu Čech okradla zájemce o půjčku o 1,5 milionu  (Regiony24.cz, 20. května 2011)
nprap. Anna Pešavová - 20. května 2011

vytisknout  e-mailem