Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přes internet si koupil vzdělání

S maturitou získal zaměstnání u firmy, ač mu pro tuto práci stačilo vyučení  

undefinedZa deset tisíc korun si pětatřicetiletý muž z Novobydžovska koupil přes internet falešné maturitní vysvědčení, které použil při nástupu do zaměstnání jako pravé. Vše na policii prozradila jeho bývalá manželka. Od pondělí je stíhán pro přečin padělání a pozměnění veřejné listiny. Za to mu teď hrozí až tříleté vězení.

Muž si již přesně nepamatuje, kdy si maturitní vysvědčení opatřil. Prý to mohlo být v letech 1999 až 2000. Maturitní vysvědčení si prostřednictvím internetu koupil od neznámého člověka za částku deset tisíc korun. Mělo se jednat o originál z pražské střední průmyslové školy, ačkoliv v této škole nikdy nestudoval. Muž měl pouze ukončené tříleté střední odborné vzdělání s vyučením.

Zfalšované maturitní vysvědčení jako pravé použil jen jednou, a to při nástupu do zaměstnání v dubnu 2007. Díky padělanému dokladu však nezískal lépe placenou práci. Pro zaměstnání, které v hradecké firmě vykonával, mu stačilo pouze vyučení.

Zakoupený originál maturitního vysvědčení muž již zničil, poté co do firmy přišel v průběhu roku 2009 anonymní dopis, že jeho maturitní vysvědčení je padělané. Zaměstnavatel na anonym nereagoval, neboť skutečně dosažený stupeň jeho vzdělání neměl vliv na jeho finanční ohodnocení.

Mistr stavební výroby svým jednáním firmě škodu nezpůsobil, jelikož mu pro práci, kterou v ní vykonával stačil pouze výuční list.

Zhruba měsíc po rozvodu případ na policii oznámila jeho bývalá manželka. V letošním (2011) březnovém oznámení přiznala, že celou dobu o jeho podvodu věděla. Tehdy se jí mužovo protiprávní jednání nelíbilo. Tenkrát se kvůli tomu i pohádali.

Muži bylo počátkem tohoto týdne (16. května 2011) sděleno podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny. K trestné činnosti se při výslechu plně doznal. Vzhledem k tomu, že policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, bude o jeho dalším osudu v brzké době rozhodovat soud, který ho může poslat až na tři roky do vězení.

Čtěte také: Muž z Královéhradecka si přes internet koupil falešné maturitní vysvědčení (Regiony24.cz, 18. května 2011)

Exmanželka udala muže s falešným vysvědčením, hrozí mu tři roky (iDNES.cz, 18. května 2011)

 Manželka po rozvodu udala muže, že si koupil maturitu, kterou ani nepotřeboval (Novinky.cz, 18. května 2011)

Maturitní vysvědčení si koupil přes internet. Po rozvodu ho udala bývalá manželka (Hradecký deník, 19. května 2011)

nprap. Anna Pešavová - 18. května 2011

vytisknout  e-mailem