Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přepadli slepou ženu

a jejího skoro nevidomého syna. Na loupež se mladíci připravovali tři týdny. Policisté z Obvodního oddělení Bruntál je krátce po činu zadrželi.  

Přepadli slepou ženu a jejího silně nevidomého syna
Výbornou intenzivní prací a precizním šetřením zadrželi policisté krátce po násilném činu oba pachatelé, kteří dne 9.11.2009 přepadli slepou ženu a jejího skoro nevidomého syna v jejich domku na Bruntálsku. Oba poškozené fyzicky napadli, poutali lepící páskou a chtěli je okrást. Policejní vyšetřovatel zahájil ještě ten den jejich trestní stíhání.
K činu se dva mladiství připravovali tři týdny, během kterých si poškozené vytipovali s tím, že věděli, že jsou tělesně postižení a neschopni se účinně bránit. V den přepadení a těsně před činem si pachatelé šli zmapovat terén. Jeden z nich zazvonil u dveří poškozených a zeptal se na informaci k místním obyvatelům. Otevřel mu poškozený muž a informaci mu sdělil. Po krátké chvíli již přišli ke dveřím poškozených oba pachatelé, kteří si krátce před událostí rozdělili role a určili, kdo bude mít při přepadení na starost ženu a kdo muže. Zazvonili a po otevření dveří udeřil jeden z pachatelů poškozeného do obličeje. Vnikli do domu, kde se násilím pokoušeli spoutat lepicí páskou oba nevidomé a požadovali po nich vydání peněz. Přes aktivní odpor majitelů domu se jim spoutání páskou nedařilo. Chvilkové nepozornosti pachatelů využil poškozený, kterému se podařilo utéct na zahradu domu, kde začal volat o pomoc, čehož se pachatelé zalekli a okamžitě z místa činu utekli. Policisté ihned vyhlásili po obou pachatelích pátrání, do kterého se zapojilo několik desítek policistů z celého okresu. Uzavřeli okolí místa činu a následně oba pachatelé policisté z Obvodního oddělení Bruntál vypátrali. Ti se pokoušeli o útěk, ale ihned je zadrželi. Zjistili, že se jedná o dva mladíky ve věku od 16 do 17 let. Policejní komisař zahájil ještě ten den jejich trestní stíhání pro provinění loupeže. Oba se k činu přiznali. Na mladšího obviněného byl podán podnět k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby a noc strávil v policejní cele.
 
Chtěl se vyhnout protijedoucímu vozidlu a havaroval
V 19,15 hodin dne 10.11.2009 mezi obcemi Město Albrechtice a Krásné Loučky havaroval 57letý řidič dodávkového vozidla Volkswagen. K nehodě mělo dojít tak, že dosud neznámý řidič nezjištěného osobního vozidla vjel v levotočivé zatáčce do levé poloviny vozovky a ohrozil řidiče volkswagenu. Ten, aby zabránil čelnímu střetu strhl řízení vpravo a s dodávkou havaroval do silničního příkopu. Ke střetu nedošlo. Neznámý řidič z místa ujel. Muž utrpěl lehká zranění a požití alkoholu u něj bylo vyloučeno negativní dechovou zkouškou. Na vozidle nevznikla žádná škoda.
 
Z chaty odnesl vařič a rádio
Policisté z Města Albrechtic vypátrali krátce po oznámení krádeže pachatele. Ten měl v době od 29. 10. do 10.11.2009 v Heřmanovicích rozbil skleněnou výplň okna dřevěnou deskou, která ležela pod oknem chaty. Vnikl dovnitř a odcizil vařič bez propanbutanové láhve a radiomagnetofon. 43letému muži sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Způsobená škoda činí 2 tisíce Kč.
 
Další vloupání do vozidla
Policisté šetří další vloupání do zaparkovaného vozidla, jedná se již o osmý případ během pěti dnů v Krnově.  
V úterý 10.11.2009 se v Krnově na parkovišti na ulici Albrechtická neznámý pachatel násilně vloupal do vozidla Renault. Z přístrojové desky odcizil autorádio. Způsobená škoda činí celkem 2 500 Kč.
V souvislosti s těmito případy opět upozorňujeme občany, že auto není trezor. Neponechávejte ve vozidlech klíče, doklady. Nevystavujte na viditelných místech - sedadlech a odkládacích plochách vozu - drahé věci (fotoaparáty, audio a video techniku, mobilní telefony, navigace), neodkládejte zde kufříky, aktovky ani kabelky. Vestavěná autorádia chraňte dostupnými možnostmi, využívejte jejich ochranných prvků a funkcí (odnímání ovládacího panelu, vyjmutí zásuvkového typu autorádia). Rádio neschovávejte v autě, zejména ho nevkládejte do odkládacích prostor. Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzamčení dveří vozidla. Neponechávejte klíčky v zapalování ani v případech, kdy se vzdálíte od vozidla jen na okamžik a na dohled. Při opuštění vozidla vždy použijte dostupné mechanické bezpečnostní prvky a aktivujte elektronické bezpečnostní systémy, kontrolujte funkčnost centrálního zamykání a uzamčení všech otevíratelných části vozu. Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při vloupání do vozidla jsou tzv. najisto. Proto vezměte cenné věci vždy s sebou.
 
 
                                                                                 
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem