Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přepadl trafiku a prodavačce přikázal, aby na něj zavolala policisty

ČESKOLIPSKO - Recidivista usiloval o návrat do vězení, dostal se tam. 

Minulý čtvrtek před půl dvanáctou dopoledne vstoupil do trafiky v České Lípě  v Mánesově ulici 47letý recidivista, který po prodavačce požadoval peníze z pokladny. Přitom držel v ruce injekční stříkačku a hrozil jí, že ji nakazí žloutenkou, pokud ho neposlechne. Po chvíli ale změnil názor, a trval jenom na tom, aby přivolala policisty. To vysvětlil tím, že se chce vrátit do věznice, kde to dobře zná, a kde je mu lépe než na svobodě. Oznámil jí, že na ně počká na  nedalekém autobusovém nádraží, kam pak v naprostém klidu odkráčel. Ještě před svým odchodem ji ale velmi důrazně upozornil na to, že jestli jeho příkaz nesplní, vrátí se a bude s ní zle.

Žena nechtěla nic riskovat a po vytočení tísňové linky 158 tlumočila jeho "přání" důstojníkovi našeho operačního střediska. Ten na místo okamžitě vyslal hlídku, která podezřelého opravdu našla na autobusovém nádraží. Muž postával u stánku s občerstvením, kde konzumoval párek v rohlíku,  a jakmile spatřil naše kolegy, sám se označil za pachatele loupeže a nadšeně je vítal. Zřejmě k tomu přispěla i ta skutečnost, že byl pod vlivem drog a  v krvi  měl  v té době 2,27 promile alkoholu, jak ukázala dechová zkouška.

Muže jsme proto po jeho zadržení umístili do policejní cely, kde jsme ho nechali vystřízlivět. Vyslechnout jsme ho mohli z uvedeného důvodu až v pátek. Ve své výpovědi potvrdil, že loupež provedl jen proto, aby se dostal do vězení. Se stejnou motivací kromě toho den před svým zadržením nutil pod hrozbou užití násilí číšníka restaurace v Kamenickém Šenově, aby mu zavolal policejní hlídku. Byl natolik opilý, že ten večer skončil na protialkoholní záchytné stanici v Liberci. Odtud si to ve čtvrtek ráno namířil rovnou do českolipské trafiky, protože se svého cíle nechtěl vzdát.

Vyšetřovatel ho v pátek v této souvislosti obvinil ze zločinu loupeže a z přečinu vydírání a podal státnímu zástupci podnět k jeho vazebnímu stíhání. Důvodem byla jeho obava, že by na svobodě ve svém úsilí dostat se do vězení za každou cenu, pokračoval. Stejného názoru byl státní zástupce i soudce, který ho za mříže vazební věznice poslal v sobotu.

29. 9. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem