Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přepadl pobočku banky v Žitavě

LIBEREC - Byl zadržen v Liberci. 

Dne 6. 12. 2011 byla Krajským soudem – pobočka Liberec uvalena na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydávací vazba na občana České republiky, který je důvodně podezřelý, že na konci listopadu přepadl se zbraní pobočku banky v Žitavě a odnesl si několik desítek tisíc eur.

Na muže přišli náhodně policisté OOP Liberec - Vesec, kteří si na parkovišti u nákupního centra Kaufland v Rochlici všimli muže, který zmateně obcházel vozidla a snažil se je otevřít klíčky, které měl u sebe. Ve spolupráci se strážníky Městské policie Liberec muže zkontrolovali a zjistili, že u sebe nemá žádné doklady. Předvedli ho proto na Obvodní oddělení Policie ČR.

Ověřováním v evidencích policisté zjistili, že se jedná o 31letého muže, který byl v polovině listopadu letošního roku propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, kde si odpykával sedmiletý trest. I přesto, že byl muž na svobodě teprve pár dní, zajistili u něho policisté několik desítek tisíc eur.

 

Policisté se ihned spojili s kriminalisty SKPV Liberec, kteří se na základě poznatků zaslaných formou příhraniční policejní spolupráce, zkontaktovali prostřednictvím pracoviště Odboru mezinárodních vztahů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje s německými kolegy. Následným prověřováním prvotního poznatku bylo zjištěno, že zadržený muž, odpovídá popisu pachatele přepadl 29. listopadu 2011 se zbraní v ruce pobočku banky v Žitavě.

Na základě všech těchto informací a dalších provedených úkonů k prověření věci, byl německou stranou vydán Evropský zatýkací rozkaz a následně bude rozhodnuto o předání zadržené osoby k trestnímu stíhání do Spolkové republiky Německo.

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
9. 12. 2011



Překlad tiskové informace Policie Horní Lužice - Dolní Slezsko se sídlem v Görlitz, která byla vydána pro média v SRN:

 

Česká policie zadržela v Liberci pravděpodobného bankovního lupiče ze Žitavy

Přes úzkou a rychlou spolupráci s kriminální policii Liberec byl dne 02.12.2011 v odpoledních hodinách v městské části Liberce předběžně zadržen 31ti letý podezřelý čs. občan. Tento byl bezpečně identifikován jako pachatel loupežného přepadení banky v Zittau ze dne 29.11.2011 a to na základě porovnáním záběrů bezpečnostní kamery v bance a předložení fotoalba svědkům. Při zadržení měl ještě u sebe v hotovosti částku 25.000,-Euro v bankovkách a pistoli, která zřejmě byla použita při bankovním přepadení. Na pravděpodobného bankovního lupiče byla o víkendu uvalena vyšetřovací vazba.

Při loupežném přepadení Volksbank filialky na žitavském náměstí ohrožoval lupič zaměnankyni pistolí a požadoval vydání peněz v hotovosti. S několika desítkami tisíc euro následně uprchl pěšky. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. Vyšetřování loupežného přepadení není ještě ukončeno.

 

Vypracoval: Uwe Horbaschk
                      tiskový mluvčí policie OL-NSL

Přeložil: Petr Mader
                zam. policie OL-NSL

 


 


 

vytisknout  e-mailem