Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přepadení směnárny v Krnově

MSK - při přepadení směnárny v Krnově došlo k explozi. Pachatel přepadení zemřel, zraněni jsou policisté i civilní osoby. 

     Včerejšího dne, ve 14,21 hodin, přistoupil k přepážce směnárny v Krnově muž, který byl vyzbrojen granáty a krátkou střelnou zbraní. Po obsluze požadoval vydání finanční hotovosti. Pracovnice směnárny hotovost odmítla vydat. Žena začala volat o pomoc a pachatel loupežného přepadení se dal na ústup. V bezprostřední blízkosti směnárny se jej snažily zadržet náhodné osoby. Při následné potyčce jiná náhodná svědkyně vytrhla z rukou útočníka zajištěný granát a odhodila jej. K explozi tohoto granátu nedošlo. V průběhu šarvátky došlo i k výstřelu z krátké střelné zbraně, kterou muž držel v ruce. Výstřel však nikoho nezranil. Společným úsilím přítomných se podařilo pachatele zadržet. Další svědek tísňovou linkou přivolal policii. Na místo se v krátkém okamžiku dostavila tříčlenná hlídka obvodního oddělení policie v Krnově. Zákroku byl přítomen kriminalista služby kriminální policie a vyšetřování v civilu, který se shodou náhod nacházel poblíž.V okamžiku, kdy policisté pachateli přikládali pouta, došlo k detonaci dalšího nástražného výbušného systému, pravděpodobně granátu, který měl pachatel u sebe. Při výbuchu pachatel přepadení utrpěl smrtelné zranění. Současně došlo ke zranění všech zakročujících policistů a dvou civilních osob. Zranění jednoho policisty lékaři označili jako velmi vážné a policista byl transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě. Zranění dalšího policisty je kvalifikováno jako středně těžké. Zbývající dva policisté byli zraněni lehce, přičemž jeden policista zůstává hospitalizován a druhý byl jednorázově ošetřen a propuštěn do domácího léčení.
      Vzhledem k devastačnímu zranění pachatele neznáme dosud jeho totožnost. Na zjištění jeho totožnosti pracujeme. Identifikovali jsme krátkou střelnou zbraň, kterou měl útočník u sebe a pracujeme na prověření majitele a držitele zbraně.     
     Případ byl kvalifikován jako zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu a přečin nedovolené ozbrojování. Na případu přepadené směnárny v Krnově moravskoslezští kriminalisté i nadále velmi intenzivně pracují. Kriminalisté společně se specialisty z oboru kriminalistické techniky a expertiz provedli důkladné ohledání místa činu, zajistili stopy, které vyhodnocují. Vyžádáme znalecké expertizy, které mimo jiné určí původ nástražného výbušného systému, jenž explodoval. Nutno vyzdvihnout práci všech zasahujících. Na základě jejich profesionálního zákroku byl minimalizován následek, který mohl nastat.  
por. Bc. Darina Majková
1. října 2010 v 10,00 hodin
Aktuální doplnění: Policisté již zjistili totožnost pachatele přepadení směnárny v Krnově. Jedná se o čtyřicetitříletého muže z Bruntálska, který doposud nebyl trestán. Muž byl i držitelem zbraně, která se zajistila na místě činu. V současné době probíhají expertizy k potvrzení jednotlivých zjištěných závěrů.
1. října 2010 v 18,30 hodin

vytisknout  e-mailem