Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Překročení délky pobytu

Nejčastějším prohřeškem cizinců, který policisté cizinecké policie v týdnu od 21.-27.3.2011 řešili, byl pobyt na území republiky po skončení platnosti víza.  

Situace na mezinárodních letištích
 
     V rámci kontrol na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně bylo zjištěno 11 cizinců, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky. Stále se jedná o případy, kdy cizinci pobývají na území republiky po uplynutí doby pobytu na základě víza  
     Z hlediska národnostního složení byli zjištěni tři státní příslušníci Libanonu, kteří pobývali na území schengenského prostoru neoprávněně, dva státní příslušníci Sýrie prokazující se cestovním dokladem Sýrie bez udělení letištního víza, která by je opravňovala k pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště na území České republiky, dvě osoby Arménie, jedna osoba měla uděleno pouze jednotné schengenské vízum vydané Řeckem se vstupem na území smluvních států přes hraniční přechod ve Varšavě, osoba Senegalu se prokázala národním cestovním pasem Senegalu a předložila letenku Paříž – Praha a palubní vstupenku odlet Praha-Moskva, další platné vízum či pobytové povolení nebylo rovněž v jejím cestovním dokladu nalezeno, stejně tak osoba prokazující se národním cestovním pasem Jugoslávie vydaným na ZÚ Srbské republiky v Praze se zdržovala na území ČR bez platného cestovního dokladu, stejně tak občan Ukrajiny a Vietnamu, kteří neměli platný vstup a pobyt na území ČR.

Nelegální migrace u krajských ředitelství policie

 V uvedeném období bylo zjištěno 66 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky po překročení doby platnosti povoleného pobytu, z toho 7 osob bylo zařazeno v evidenci nežádoucích osob. Nejvíce bylo zjištěno, jako v předchozím období, státních příslušníků Ukrajiny (23), Vietnamu (10), po 5 osobách MDA, VNM, RUS, 3 osoby BLR a další národnosti se vyskytují po jednotlivcích.

tabulka kraj 2

Policisté například řešili:
Správní vyhoštění bylo uděleno policisty odboru cizinecké policie v Českých Budějovicích státnímu příslušníkovi Ukrajiny, který pobýval na území České republiky neoprávněně bez cestovního dokladu po skončení platnosti víza od roku 2003.
 
Státní příslušník Slovenské republiky, který byl kontrolován policejní hlídkou v Pardubicích byl soudně vyhoštěn a měl zákaz pobytu od roku 2003 do 2013, přesto z území nevycestoval.

 V Praze byl policisty  pohotovostní motorizované jednotky  zajištěn Ukrajinec, který se na místě nemohl prokázat žádným dokladem totožnosti. Štřením bylo zjištěno, že  muži  již v minulosti bylo uloženo správní vyhoštění z území České republiky. V roce 2006 byl  umístěn do Zařízení pro zajištění cizinců Poštorná, odkud byl dne 18.05.2006 realizován policejní průvoz pozemní cestou dle readmise. Poté si cizinec změnil příjmení dle matky za svobodna, aby ztížil vyhledání své osoby při kontrole a nechal si zhotovit nový cestovní doklad na nové příjmení. S tím pak přicestoval na polské pracovní vízum přes hraniční přechod  Bohumín do ČR za účelem zaměstnání v dubnu 2010. Po uplynutí platnosti víza se pokusil legalizovat pobyt tím, že odevzdal doklad svému krajanovi, který mu slíbil obstarání pracovního víza v některé zemi EU.

Další Ukrajinec pobýval na území ČR na základě dlouhodobého povolení k pobytu za účelem podnikání s platností od 26. 08. 2005 do 25. 8. 2006. Od té doby se pohybuje neoprávněně po území státu.
 

 

vytisknout  e-mailem