Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Překážka provozu na pozemní komunikaci

Žadatel požadoval informace k problematice vozidel tvořících překážku provozu na veřejně přístupné účelové pozemní komunikaci. 

Ad. 1   Jak vyplývá z ustanovení § 45 odst. 4 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, může policista nebo strážník obecní policie rozhodnout, v případě, že majitel vozidla, které tvoří překážku v provozu na pozemní komunikaci, tuto překážku neodstraní, o odstranění vozidla. Oprávnění rozhodnout o odstranění vozidla, tvoří-li překážku provozu na pozemní komunikaci, je zároveň  uvedeno v ustanovení § 124 odst. 9 písm. j) zákona č. 361/2000 Sb. Jestliže je ze strany Policie ČR nařízeno odstranění vozidla, nejedná se o úkon dle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, nýbrž je postupováno dle zákona č. 361/2000 Sb. Ze shora uvedených skutečnost vyplývá, že při aplikaci tohoto oprávnění není vydáváno žádné rozhodnutí ve smyslu zákona č. 500/2004 Sb. Při odtažení vozidla je zadokumentováno místo a stav odtahovaného vozidla, pro následné řešení protiprávního jednání.
Ad. 2   Jak vyplývá z výše uvedených skutečností, není aplikaci tohoto oprávnění vydáváno žádné písemné rozhodnutí.
Ad. 3   Jak již bylo výše uvedeno, nejedná se v případě odstranění překážky provozu na pozemní komunikaci o úkon dle zákona č. 500/2004 Sb. Jestliže je zjištěna překážka provozu na pozemní komunikaci, je třeba tuto skutečnost ohlásit Policii ČR, případně obecní policii k přijetí opatření. V případě, že je v konkrétním případě dáno podezření ze spáchání protiprávního jednání, postupuje orgán policie dle příslušných platných právních předpisů.
Ad. 4   Viz Ad. 1 
Ad. 5   Jak vyplývá z ustanovení § 124 odst. 9 písm. j) zákona č. 361/2000 Sb., jedná se o oprávnění policisty nikoliv o povinnost. Vždy musí být posuzován konkrétní případ, přičemž je posuzována zejména skutečnost, zda překážka provozu ohrožuje bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. V souladu s ustanovením § 175 zákona č. 500/2004 Sb. máte právo obrátit se na příslušný orgán se stížností proti nevhodnému chování úředních osob nebo postupu správního orgánu.
 
Zároveň Vás upozorňuji na skutečnost, že gestorem zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je Ministerstvo dopravy České republiky. Výklad legislativy nespadá do působnosti Policie České republiky. Z tohoto důvodu Vám doporučuji obrátit se s žádostí o výklad ke konkrétnímu ustanovení na gestora tohoto zákona.


19. 4. 2011

vytisknout  e-mailem