Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Přehozený drát přes elektrické napětí

BŘECLAVSKO: Sdělili jsme podezření pro obecné ohrožení z nedbalosti. 

Klobouky u Brna - V září letošního roku jsme informovali o případu, který se odehrál v katastru obce Klobouky u Brna (https://www.policie.cz/clanek/podivuhodna-zabava.aspx). Poměrně podivuhodnou zábavu si tehdy zvolila dvojice, která u panelové komunikace přehodila přes vedení vysokého napětí drát, na jehož konci bylo připevněno klubko drátů. Po přehození visel drát až na zem, čímž hrozilo riziko úrazu elektrickým proudem. Naštěstí si jiskření povšiml muž, který celou situaci ohlásil. Nebezpečí odstranili až pracovníci  poruchové služby společnosti E.ON.

Prověřování v těchto dnech bylo ukončeno. Policistům se podařilo ustanovit dvojici mužů ve věku 21 a 19 let, kterou viní z nedbalostního jednání. Na základě zjištěných skutečností a získání odborných vyjádření přistoupil vyšetřovatel k tomu, že mladým mužům sdělil podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Za uvedené protiprávní jednání hrozí podle trestního zákoníku odnětí svobody až na dvě léta.

Celá událost může být varováním pro ostatní, kteří si zahrávají s nebezpečnou myšlenkou, vyzkoušet si, co dokáže vysoké napětí. V popsaném případě došlo k průchodu elektrického proudu z vedení do země, což mohlo vést k nebezpečí úrazu elektrickým proudem nejen při přímém dotyku, ale nebezpečí hrozilo již při pouhém přiblížení k místu. Vzhledem k tomu, že panelová cesta, která vede pod tímto elektrickým vedením, slouží jako turistická i cyklistická stezka a je využívána jako příjezdová cesta k okolním polím, můžeme mluvit o velkém štěstí, že nedošlo k těžkému úrazu či jiné újmě.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 11. prosince 2018

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem