Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Přehled kriminality na Prachaticku

Prachatice – V roce 2022 se policistům podařilo objasnit 61% trestné činnosti. 

V loňském roce evidujeme na území okresu Prachatice celkem 639 trestných činů, z nichž se podařilo objasnit 390, což činí 61%. Ve srovnání s rokem 2021, jich je o 105 trestných činů více.  Nárůst protiprávního jednání v roce 2022 lze však vysvětlit opatřeními vlády, která byla přijata v souvislosti s onemocněním Covid -19 a některými restrikcemi omezujícími volný pohyb osob v předchozích dvou letech.

Územní odbor Prachatice dlouhodobě vykazuje úspěšné výsledky v objasněnosti trestných činů a řadí se tak mezi nejbezpečnější místa v České republice.

Nejvíce se na kriminalitě podílela majetková trestná činnost v počtu 226 činů, jde o nárůst oproti roku 2021 o 36 případů.

Jedná se zejména o krádeže vloupáním do rekreačních objektů, rodinných domů, sklepů a motorových vozidel. Fenoménem posledních měsíců se nepochybně stala majetková kriminalita, páchaná v souvislosti s rozvojem IT technologií. Jedná se zejména o podvody zaměřené k nelegálnímu odčerpávání finančních prostředků z účtů poškozených občanů, kteří s pachateli této trestné činnosti často komunikují pod dojmem výhodného obchodu či finančního zisku. Za všechny lze uvést dynamický nárůst tzv. phishingu, což je technika, kterou používají pachatelé k tomu, aby lidem ukradli důležité informace, jako jsou jejich osobní údaje, přístup k bankovnímu účtu, informace o kreditní kartě apod. Získané údaje pak zločinci využívají ke krádeži peněz či identity.

Případů kybernetické kriminality evidujeme v loňském roce celkem 104. V porovnání s rokem 2021 je to o 34 případů více.

Vzhledem k vysokému nárůstu této kriminality byla při Územním odboru policie Prachatice zřízena pracovní skupina, která se soustředí zejména k činnosti na zjišťování a odhalování tohoto druhu trestné činnosti. V této skupině jsou zastoupeni policisté nejen z řad kriminální služby, ale i policisté z jednotlivých základních územních útvarů.

V oblasti násilné trestné činnosti evidujeme v roce 2022 celkem 68 případů, což je o 9 více než v roce 2021. Objasněnost činila téměř 71 %. V minulém roce nedošlo k žádné vraždě, což je o jednu méně, než v roce 2021, která byla objasněna.

Pokles v roce 2022 jsme zaznamenali u mravnostních trestných činů, kterých bylo celkem 9, což bylo o 6 méně, než v roce 2021. Objasněnost byla 45%. Samotné mravnostní trestné činy patří vzhledem k jejich charakteru a dopadům na svobodu a lidskou důstojnost k nejzávažnějším trestným činům. Jejich odhalování a objasňování je však velmi obtížné.

Hospodářských trestných činů evidujeme v loňském roce 80, což je o 6 více, než v roce 2021, a to s téměř 70% objasněností.

Dopravní inspektorát policie Prachatice řešil v roce 2022 celkem 440 dopravních nehod, což bylo o 19 méně, než v roce 2021, při kterých na silnicích vyhlasly čtyři lidské životy, to bylo o 3 méně, než v roce předešlem, 17 osob bylo zraněno těžce a 68 osob utrpělo zranění lehká. Ve třinácti případech byl u řidičů zjištěn alkohol.     

por. Bc. Martina Joklová

17. února 2023

vytisknout  e-mailem