Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Předvánoční nákupní horečka nahrává zlodějům

Vánoce jsou za dveřmi a nákupy vánočních dárků v plném proudu, Praha je plná nejen turistů, ale i nejrůznějších „podnikavců“ připravených vydělat na nepozornosti a neopatrnosti druhých. 

     Tito „nenechavci“ si libují již tradičně v tlačenicích a to jak v prostředcích městské hromadné dopravy, v obchodních domech, ale i na vánočních trzích. Obětí zlodějů se stávají vedle turistů i Pražané, kteří často v nákupní horečce poleví ve své ostražitosti.
     Základním pravidlem bezpečného chování by měla být ostražitost. Občané si musí své kapsy, nákupní tašky a kabelky dobře střežit. Ženy by měly nosit kabelku vpředu a pro jistotu držet ruku na zapínání, zejména při jízdě v prostředcích MHD. Pánové by v žádném případě neměli nosit peněženky v zadních kapsách kalhot. Doklady a peníze je dobré nosit odděleně, ideální volbou je pořízení kabelky s několika vnitřními uzavíratelnými kapsami. Dalším nešvarem bývá mobilní telefon zavěšený u pasu. Bezpečí pro mobil představuje pouze pevné pouzdro vpředu na opasku, náprsní kapsa nebo dno tašky či kabelky. Při výběru z bankomatu či při jakékoliv jiné finanční transakci je na místě obezřetnost. Zbytečně nevystavujeme na obdiv obsah své peněženky a PIN nezadáváme v přítomnosti cizí osoby.
      Dodržováním těchto jednoduchých pravidel se vyhnete nepříjemné zkušenosti a ušetříte si spoustu zbytečných starostí. Na závěr nezbývá nic jiného než popřát krásné a příjemné prožití vánočních svátků.
 
nprap. Lucie Polanská
26. 11. 2010
           

vytisknout  e-mailem