Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Předvánoční čas přeje zlodějům

Policie apeluje na zákazníky obchodních domů  

Nastal předvánoční čas. První adventní neděle připomněla, že Vánoce jsou za dveřmi. Mnozí lidé právě v tomto čase začínají nakupovat dárky pro své blízké. Ti, kteří dávají přednost platbě v hotovosti, nosí u sebe poměrně vysoké částky peněz právě na nákupy dárků. V obchodních domech však svou pozornost věnují regálům s nabízeným sortimentem. Peněženky mnozí mívají v kabelkách či taškách, které si odkládají do nákupních vozíků. Této vánoční euforie využívají právě zloději. Chvilka nepozornosti šikovnému lapkovi stačí k tomu, aby se přiblížil k vozíku a v nestřeženém okamžiku sáhl do kabelky pro peněženku, mobil a další cennosti. Takto okradení zákazníci smutnou skutečnost, že přišli o úspory na dárky, zjišťují až u pokladny.

Právě v peněženkách mnozí lidé nosí i platební karty. V „ohrožení“ jsou tedy i ti nakupující, kteří upřednostňují bezhotovostní platby. Bohužel se stává, že majitelé bankovních účtů si píší svůj PIN ke kartě na různé lístky.  Papírky s důležitým číslem uschovávají v blízkosti karty. I toho zloději využívají a přístup k danému účtu odcizené kreditní karty mají naservírovaný přímo na zlatém podnosu. Dříve, než se poškozený klient stačí zorientovat, jeho účet je často o pár výběrů lehčí.

Policie ČR proto varuje zákazníky především obchodních domů, v nichž je právě v předvánočním čase  poměrně vysoká koncentrace jak nakupujících, tak i případných zlodějů,  čekajících na svůj okamžik. Aby vám lapkové nepokazili vidinu krásných svátků plných dárků, noste raději své cennosti a peníze přímo u sebe a bedlivě si je hlídejte.

Většina lidí jezdí k obchodním domům svými auty. Ve shonu za dárky však opět mnozí zapomínají ve svých vozidlech cenné věci, protože ve spěchu odcházejí na důležité nákupy. Je nutné si uvědomit, že zloději opět trpělivě a nenápadně čekají na svůj okamžik. Doslova výzvou pro ně jsou  na sedadlech položené notebooky, drahé telefony, peněženky a další cennosti. 
Policie v této souvislosti opět varuje. Nenechte si zkazit nadcházející vánoční svátky, nedávejte příležitost lapkům a uvědomte si, že auto není trezor a věci v něm nejsou v bezpečí.

Okradená zákaznice
Pozor na kapesní krádeže

Prevence - jak se ubránit kapsářům

nstržm. Šárka Ehlová
1. prosince 2010 

vytisknout  e-mailem