Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Předvánoční bezpečnostní opatření

Pražská policie před vánocemi zesílí i bezpečnostní opatření týkající se bankovních domů.  

Policisté se v rámci hlídkové činnosti více zaměří na ochranu vytipovaných peněžních ústavů a kontrolu osob pohybujících se v jejich blízkosti. Vlastní preventivní opatření si u vytipovaných jednotlivých poboček zajišťují samozřejmě i samotné bankovní domy. Tento postup je výsledkem úzké spolupráce kriminalistů s Českou bankovní asociací.

V minulých letech se rovněž osvědčilo zaměření policie na bezpečnost při svozech tržeb z obchodních domů a s tím související převozy peněz z bankovních ústavů a k bankomatům. Tento druh trestné činnosti v předvánočním období tradičně zaznamenává mírný vzestup, policisté proto učiní i letos potřebná preventivní opatření. Policie je pochopitelně v úzkém kontaktu s bezpečnostními agenturami, zabývajícími se převozy peněz, i s managementem velkých obchodních řetězců např. Ahold, Billa, Globus apod. Společně tak vyhodnocují bezpečnostní rizika a přijímají odpovídající opatření. 

Počet loupežných přepadení v Praze posledních několik let klesá. V roce 2015 kriminalisté řešili celkem 238 případů, kdy 163 z nich objasnili, což znamená více než 57% úspěšnost. Letos během prvních deseti měsíců pražští policisté zaevidovali 197 skutků.

 V roce 2015 policisté vyšetřovali 6 případů loupeží v peněžních ústavech, přičemž 4 skutky úspěšně objasnili. V letošním roce pak evidují k dnešnímu dni 3 loupežná přepadení. Na všech dosud nevyřešených případech kriminalisté i nadále intenzivně pracují. Rostoucí podíl na objasněnosti loupeží v bankovních domech v metropoli má nejen široká veřejnost a policie, ale rovněž aktivní přístup jednotlivých bank v otázce jejich bezpečnostních opatření.

„I když jednotlivé bankovní domy mají vlastní bezpečnostní opatření, jedno mají společné - snížení hotovosti na jednotlivých pokladnách. Lupiče od páchání přepadení pak velice často odrazuje nejen vysoký trest hrozící za tento trestný čin, ale i nevelké částky takto získané. Z předchozích statistických informací je patrné, že se daří objasnit tento druh trestné činnosti, a to také díky aktivní spolupráci s bezpečnostními odbory jednotlivých bank. Pražská policie v tomto ohledu dlouhodobě fspolupracuje s Českou bankovní asociací, což velice přispívá k efektivitě objasňování této trestné činnosti.“ konstatoval mjr. Mgr. Jiří Zábrodský, vedoucí 2. oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, jehož tým kriminalistů se zabývá objasňováním loupežných přepadení v metropoli.

Na závěr nutno podotknout, že významným nástrojem boje proti loupežím v metropoli je hustá síť Městského kamerového systému. Pražská policie proto věnuje velkou pozornost pravidelnému vyhodnocování tohoto systému, kdy jeho správci tj. Magistrátu hl. m. Prahy policisté navrhují případné změny umístění kamer či jejich navýšení.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 2. prosince 2016

vytisknout  e-mailem